« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
VLADA:

Hrvatska uspješno plasirala euroobveznice

Obveznice koje će biti uvrštene na luksemburškoj burzi, ukupno je upisalo 159 investitora iz 25 zemalja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Vlada

,

EU

,

Ivo Sanader

,

Ivan Šuker

,

monetarna politika

,

euroobveznice

Hrvatska je ovog tjedna, nakon pet godina izbivanja s međunarodnog financijskog tržišta, uspješno plasirala euroobveznice u najvišem iznosu u povijesti, kazao je na početku današnje sjednice Vlade premijer Ivo Sanader.

Vlada je tako na današnjoj sjednici donijela odluku o izdavanju državnih euroobveznica u iznosu od 750 milijuna eura, po cijeni od 99,675 posto nominalnog iznosa te uz nepromjenjivu godišnju kamatnu stopu od 6,5 posto. Obveznice će biti uvrštene na luksemburškoj burzi.

Premijer je pritom istaknuo da je, obzirom na okolnosti u kojima se obveznice izdaju, uspjeh koje su postigle dokaz da međunarodno financijsko tržište pozitivno ocjenjuje hrvatsku ekonomsku i monetarnu politiku, kao i perspektive hrvatskog gospodarstva.

Naglasio je i da su hrvatske obveznice uspješno plasirane u uvjetima kada čak i neke članice EU nemaju pristup međunarodnom kapitalu.

Naime, prema riječima ministra financija Ivana Šukera, interes za hrvatske euroobveznice premašio je za 60 posto planirani iznos, obzirom da je upisana potražnja bila 1,25 milijardi eura.

Ukupno je obveznice upisalo 159 investitora iz 25 zemalja, rekao je Šuker i posebno naglasio značajan interes koji su pokazali i mali investitori.

Također, dodao je, obveznica su izdane s kamatnom stopom bitno nižom od indikacija banaka tijekom pripremnog izdanja, koje su bile na razini od oko osam posto.

Obveznice se uplaćuju 5. lipnja, a na naplatu dospijevaju 5. siječnja 2015., odnosno u prvoj godini u kojoj na naplatu ne dospijeva značajniji iznos prijašnjih obveza, istaknuo je Šuker.

Pojasnio je i da će se sredstva prikupljena tim izdanjem koristiti za reprogram obveza koje dospijevaju na naplatu u ovoj godini, poput obveznica iz 2001. u iznosu od 200 milijuna eura, zatim 80 milijuna dolara duga prema Pariškom i Londonskom klubu te kredita oko dvije milijarde kuna koji je država podigla početkom godine za tekuću likvidnost. Također, utrošit će se i za financiranje proračunskog deficita.

Šuker je tom prilikom kazao i da država tijekom prvih pet mjeseci ove godine nije imala značajnijih problema s izvršavanjem proračunskih obveza, odnosno da nije bilo značajnijeg kašnjenja u isplatama plaća, mirovina, dječjih doplataka i ostalih socijalnih davanja. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 13:33:30
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    05.01.2010. 20:06
    i sve je ošlo sanaderu u džep
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh