« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
TIH I GONG:

Lokalni izbori ne mogu dobiti prolaznu ocjenu

Zakoni se donose 'pro forma', političke volje za borbu s korupcijom nema, kao ni informacija o financiranju predizbornih kampanja.

Zorislav Antun Petrović i Sandra Pernar
Zorislav Antun Petrović i Sandra Pernar (Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

korupcija

,

GONG

,

lokalni izbori

,

Transparency International Hrvatska

,

TIH

,

Zorislav Antun Petrović

,

financiranje kampanje

,

Sandra Pernar

,

izborni proces

Transparency International Hrvatska (TIH) i udruga GONG ocijenili su danas da u Hrvatskoj i dalje nema stvarne političke volje za borbu protiv korupcije, te da zbog činjenice da gotovo sve političke stranke i kandidati nisu objavili prijevremene financijske izvještaje izbori u Hrvatskoj ne mogu dobiti pozitivnu ocjenu.

Zorislav Antun Petrović (TIH) i Sandra Pernar (GONG) upozorili su na konferenciji za novinare da su kandidati, sukladno zakonskim odredbama, dužni predati nadležnom izbornom povjerenstvu te izvještaje, ali ne i objaviti ih. Kako gotovo sve stranke i kandidati "nisu podnijeli prijevremena financijska izvješća, a za to neće biti ni sankcionirani" to u praksi znači "da javnost ostaje zakinuta za informaciju o tome tko su zapravo donatori pojedinih stranaka i kandidata", upozorila je Pernar.

Samo je jedna parlamentarna stranka (HNS), jedna izvanparlamentarna (Međimurski demokratski savez), te dvoje neovisnih kandidata (Josip Kregar i Tatjana Holjevac) objavilo svoje rashode na internetskim stranicama, naveo je Petrović.

Budući da nema podataka o donacijama, ne može se pratiti hoće li izabrani kandidati raditi u općem interesu ili u interesu svojih donatora, naglasila je Pernar.

Nema tog donatora koji će dati novac iz dobre volje, dodao je Petrović. "Donator uvijek nešto očekuje", rekao je i naglasio stav TIH-a i GONG-a da "bez transparentnog financiranja predizbornih kampanja nema transparentnog izbornog procesa i borbe protiv korupcije".

Nameće se zaključak, dodala je Pernar, da se na neki način u Hrvatskoj pojedini zakoni donose "tek pro forma". "Odnosno, da se želi zadovoljiti neke pritiske koji nam dolaze iz EU, međutim pri tome se ne vodi računa o tome koliko su uistinu zakoni kvalitetni i koliko pridonose tome da se u određenim područjima počnu poštivati standardi razvijenih demokracija", ustvrdila je.

Izbori u RH ne mogu nipošto dobiti prolaznu ocjenu dok god ne bude pokazana politička volja da se promijeni sadašnja situacija, smatra Pernar.

Petrović je podsjetio da su ovogodišnji lokalni izbori prvi u Hrvatskoj koji su se, kako je rekao, trebali odvijati u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranaka, neovisnih lista i kandidata koji je na snazi od početka 2008. "Nadali smo se da će značajno pridonijeti većoj transparentnosti kampanja, međutim bilo smo u krivu. Ako se po jutru dan poznaje, onda nažalost taj zakon neće značajno pridonijeti boljoj informiranosti birača i smanjivanju prostora za korupciju", drži Petrović.

GONG i TIH zatražili su od Gradskih izbornih povjerenstava (GIP) Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba preslike izvještaja o visini i izvorima sredstava za kampanju, te donatorima na lokalnim izborima, no preslike je dostavio samo GIP Osijek.

Prema tim podacima, HDSSB za kampanju od fizičkih i pravnih osoba dobio 535 tisuća kuna donacija, HNS je dobio 20 tisuća kuna, Josip Vrbošić (koalicija HSLS-HSS-SDP-DSU) 171 tisuću, kandidat za dogradonačelnika na listi HDZ-HSP Ivica Vuletić 127 tisuća, dok je HSP-ovu kampanju za Antu Đapića kao gradonačelnika Osijeka donirao županijski ogranak te stranke s 425 tisuća kuna. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 13:24:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh