« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PAUL VANDOREN:

Hrvatska se sama mora potruditi da iskoristi EU fondove

To je veliki izazov za sve razine vlasti, ali se može postići ako budu međusobno surađivali. Predstoji nam veliki posao, izjavio je Vandoren

(Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

EU fondovi

,

Predrag Štromar

,

Paul Vandoren

,

SAPARD

,

IPARD

Šef Misije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je u Varaždinu da je Hrvatskoj na raspolaganju puno novca iz europskih fondova, ali da ona sama mora pripremiti infrastrukturu i projekte kako bi taj novac iskoristila.

"Moja poruka vlastima je jasna - prije korištenja fondova potrebno je imati razrađenu infrastrukturu i ljudske resurse koji će moći pripremati i provoditi projekte", izjavio je Vandoren nakon razgovora s varaždinskim županom Predragom Štromarom.

"To je veliki izazov za sve razine vlasti, ali se može postići ako budu međusobno surađivali. Predstoji nam veliki posao", istaknuo je Vandoren.

Varaždinska županija prva je županija koju je posjetio Vandoren otkako je u studenome prošle godine stupio na dužnost šefa Misije EU u Hrvatskoj.Kaže da će nastaviti obilazak hrvatskih regija kako bi saznao što se u njima radi i prenio informacije o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Župan Štromar je u pogledu korištenja europskih fondova kazao da nije problem na nižim razinama, nego u vladi i ministarstvima.

"Zadatak je Vandorena da obavijesti premijerku Kosor i ministra Šukera da se nešto hitno učini kako bi mogli iskoristiti sredstva", rekao je Štromar.

Napomenuo je da je Varaždinska županija povukla dosta novca iz "manjih" fondova, no veliki su problem fondovi SAPARD i IPARD gdje uvjete diktira Vlada. "Tu je mala iskorištenost i tu razinu moramo podići", istaknuo je Štromar.

Vandoren i Štromar posjetili su uslužnu uljaru Presečki u Vidovcu koja je koristila projekt P.O.T. koji je financirala Europska unija. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 13:00:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh