« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
sveopći potop

HUS: Hrvatska je u vodi do grla

U Udruzi hrvatskih sindikata smatraju da je ostanak u foteljama jedini cilj vladajućih

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević upozorava da je voda došla do grla
Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević upozorava da je voda došla do grla (Duje Klarić/CROPIX)
Više o

adriatica.net

,

EPH

,

Ozren Matijašević

,

Božidar Kalmeta

,

Hrvatska udruga sindikata

,

hrvatski BDP

Hrvatskoj je "voda došla do grla" - i tri mjeseca nakon prosvjeda koje je organizirala Hrvatska udruga sindikata (HUS) nastavljaju svi negativni trendovi zbog kojih su prosvjedi održani, upozorio je danas predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

I dalje padaju BDP, industrijska proizvodnja, broj zaposlenih, promet u trgovini, likvidnost, dobit itd., a uvođenje kriznog poreza i povećanje stope PDV-a izravno utječu na pad potrošnje i gospodarskih aktivnosti, te povećavaju gubljenje radnih mjesta, ocijenio je Matijašević na konferenciji za novinare. Nakon nedavnih izjava premijerke Jadranke Kosor i novog ministra gospodarstva Đure Popijača jasno je da od nužnih rezova i smanjivanja troškova u državnom i javnom sektoru neće biti ništa, jer je jedini cilj vladajućih "ostanak u foteljama", tvrdi Matijašević.

Po usvojenom državnom proračunu za 2010. vidi se da ne treba očekivati nikakve bitne promjene u ekonomskoj politici i reformi uprave, a proračun će ionako već u prvom kvartalu morati ići na rebalans. Jedini pozitivan pomak, početak obračuna s kriminalom i korupcijom, nažalost je više privid nego stvarna akcija jer se njezin doseg zaustavlja na nalogoprimcima, a stvarni pokretači ostaju nedodirljivi.

U tom smislu Matijašević je komentirao i ostanak Božidara Kalmete na ministarskom mjestu ustvrdivši da "ako Kalmeta nije znao za kriminal u HAC-u, onda nije obavljao posao ministra". Dodao je kako, primjerice, vodstvo HEP-a nije smijenjeno zbog skandala s plaćanjem skuplje cijene struje, zbog čega je Hrvatska izgubila stotine milijuna kuna, nego zbog razmjerno benigne "afere Buljubašić".

Još uvijek nema očitovanja Državnog odvjetništva u vezi kaznenih prijava koje sam podnio zbog kupoprodajnog ugovora izdavačke kuće EPH i Slobodne Dalmacije, a istovremeno ministar turizma Damir Bajs, izvan svih pravila, preferira samo jednu tvrtku u turističkoj branši - Adriatica.net koji je u vlasništvu EPH-a, rekao je Matijašević. (hina/metro-portal)
12.12.2009. 13:37:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh