« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
zavidna poslušnost hrvatske

Kosor: Odluka Haaškog suda bit će ispoštovana

Premijerka je negirala tvrdnje da je "vlada nešto muljala" oko dokumenata vezanih za Oluju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović / CROPIX )
Više o

Haaški sud

,

Jadranka Kosor

,

topnički dnevnici

,

tajni dokumenti

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da će Hrvatska poštovati odluku Sudskog vijeća Haaškog suda koji je jučer subpoenom naredio da se prekine pretraživanje dokumenata i računala oduzetih u nedavnoj policijskoj akciji protiv članova braniteljskog tima generala Gotovine.

"Mi ćemo poštovati odluke Suda. Radi se o akciji koja je uslijedila na temelju administrativne istrage koju je odredio tzv. task force i odlučio da treba ne samo razgovarati s nekolicinom ljudi, nego i pretražiti njihove stanove", kazala je Kosor novinarima prilikom sudjelovanja u akciji prodaje božićnih drvaca u sklopu Caritasove akcije "Za 1000 radosti" na Cvjetnom trgu.

Predsjednica Vlade podsjetila je da je pronađeno više od 10,000 različitih dokumenata, od kojih neki nose oznake tajne i vojne tajne. To govori, dodala je, da su to dokumenti koji nisu mogli biti na nekom drugom mjestu osim u državnim arhivima.

"Svakako da ćemo odluku poštovati, ali se ponekad nalazimo u neobičnoj situaciji da se s jedne strane od Hrvatske traži da pronađe određene dokumente, a s druge strane postaje upitan način na koji se oni traže. Mislim da ćemo ubrzo doći do točke kada ćemo moći reći da smo apsolutno sve napravili što smo mogli i pronašli što smo mogli i sasvim sigurno objasniti tijek dokumenata", rekla je premijerka Kosor.

Odbila je komentare da je "Vlada nešto muljala". "To nije točno. Mi pokušavamo prije svega zbog Hrvatske, koja želi biti pravna država, saznati što je bilo s tim dokumentima. Mislim da na to imamo pravo", istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor te ocijenila da je suradnja s Haaškim sudom u okviru Ustavnog zakona o suradnji.

"Prema izvješću Savjeta o suradnji sa Sudom, koji je jučer imao sastanak, sve institucije koje su istragu provele učinile su to u okvirima hrvatskih zakona", kazala je Kosor. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 12:08:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh