« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
POST FESTUM

Hrvatska je (opet) balkanska država, kažu Nijemci

U Njemačkoj su mnogi mediji javili prve rezultate ishoda referenduma u Hrvatskoj o braku kao "zajednici muškarca i žene"

Strani mediji su u čudu
Strani mediji su u čudu (Arhiva)
Više o

strani mediji

,

strane agencije

,

referendum o braku

Već su kasni dnevnici njemačkih javnih televizija ove nedjelje (1.12.) objavili prilog o ishodu referenduma u Hrvatskoj. Naravno, to nije bilo objavljeno na istaknutom mjestu, ali je pred kraj emisije ipak spomenuto kako su se građani nove članice Europske unije "uvjerljivom većinom" izjasnili da u Ustavu te zemlje bude navedeno kako je brak životna zajednica muškarca i žene. Javljeno je tek kako je to rezultat "velikog utjecaja crkve" na birače u Hrvatskoj - primjedba koja u njemačkoj javnosti nipošto nema pozitivno značenje.

I najznačajnija njemačka novinska agencija DPA je objavila vijest kako su "katolici u Hrvatskoj postigli uvjerljivu pobjedu" i kako je "katolički model braka uspio ući u Ustav". Doduše, ista agencija javlja i kako je odaziv na referendum od samo 38% postigao novi negativni rekord, a javlja se i o naslovnici hrvatskog portala index.hr koji je pod kukastim križem u hrvatskim bojama objavio kako se "65% građana odlučilo za diskriminaciju".

Od zapada Istoka do istoka Zapada

Čak i njemački mediji koji su zagovornici alternativnih životnih zajednica u prvim izvješćima veoma objektivno i suzdržano javljaju ishod rezultata referenduma u Hrvatskoj. Na portalu queer.de tek javljaju kako je u "balkanskoj zemlji stanovništvo odlučilo zabraniti homoseksualnim parovima stupiti u brak" i kako je to ishod referenduma kojeg je prije svega potakla i podržala tamošnja Katolička crkva. Taj portal objavljuje i fotografiju pape Franje koji potpisuje majicu pripadnicima pokreta "U ime obitelji" i koja će razočarati mnoge građane Njemačke koji polažu velike nade u novog Papu.

Bobert Mappes-Niediek u Berliner Zeitungu svoj komentar o referendumu u Hrvatskoj naslovljava s "Istok Zapada". Podsjeća kako je posvuda na istoku kontinenta homoseksualnost danas postala tema oko koje se uzbuđuju duhovi i kako zapravo to nije oduvijek bilo tako: "Za vrijeme komunizma su tamošnji zakoni često bili liberalniji nego na Zapadu, a i među građanima je vjerojatno bilo više tolerancije nego u malograđanskoj Zapadnoj Europi poslijeratnog razdoblja."

"Hrvatska je do sad bila zapad Istoka, nigdje se nije toliko isticala zapadna kultura kao u toj zemlji", piše komentator Berliner Zeitunga. "Od kako je 1. srpnja pristupila EU, postala je istok Zapada. Kako se čini, ovdje su odlučni i tu ulogu igrati s podjednakim samopouzdanjem".

Mappes-Niediek citira i protivnike referenduma među kojima su hrvatska vlada i liberalni intelektualci koji upozoravaju kako se Hrvatska ovim referendumom "svrstava u istu liniju sa zemljama poput Bjelorusije, Mađarske i Srbije". Komentator prenosi da "hrabra vlada" barem želi donijeti zakon o istospolnim zajednicama, ali svoj komentar zaključuje riječima kako će "biti napeto promatrati ishod ove bitke".

Piše: A. Šubić/DW
02.12.2013. 12:33:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Nije
  02.12.2013. 20:48
  1. Njemačka je svojom liberalnošću i uvozom stranih ljudi, kao i Nizozemska, ušla u velike probleme.
  2. Velika Britanija je toliko godina držala Indiju pod svojom vlašću i prema narodu se ponašala kao prema stoki (a gdje su još i SAD i mnoge druge). Već godinama ne rješava spor oko Sjeverne Irske.
  3. Belgija je mučila crnce na jugu Afrike.
  4. Španjolci i Portugalci su pobili Aztece, Maye, Inke...
  5. Francuska se raspada iznutra zbog prevelike tolerantnosti vjera da je sve veća mržnja prema muslimanima.
  6. Kanada dozvoljava pedofiliju i lobotomiju nad djecom.
  7. SAD - FUJ!

  A, što su konzervativni Balkanci radili dok su ovi gore pljačkali po svijetu? Borile se protiv Turaka, živjeli poštenim vjerskim životom, dok nas Europa smatrala primitivnim i barbarskim.

  Zato, nama nije potrebna Europa i Zapad. Oni su obična banda koja nam nameće svoje kriterije po kojoj se oni sami raspadaju.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh