« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
morska povijest

Hrvatska dobiva muzej pod morem

Sarkofazi pronađeni u moru kod otoka Silbe mogli bi postati pravi magnet za turiste

(Getty Images)
Više o

Zdenko Brusić

,

muzej pod morem

,

Silba

,

uvala Pocukmarak

Na otoku Silba koji se smjestio u sjevernom dijelu zadarskoga akvatorija počinju pripreme za otvaranje muzeja pod morem. U uvali Pocukmarak na Silbi u utorak počinje druga faza podmorskih istraživanja u kojima sudjeluju stručnjaci s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom Zdenka Brusića, piše Slobodna Dalmacija.

Prof. Brusić u svojim mnogobrojnim ronjenjima je iznimno dobro upoznao podmorje uz otok Silbu. Tako je prošle godine u uvali Pocukmarak pronašao dva sarkofaga s pripadajućim poklopcima.

Njihov pronalazak veoma je neobičan jer se oni rijetko otkrivaju u moru. Na Silbi su oni pravo iznenađenje, jer se o njezinoj prošlosti jako malo zna. Naime, sarkofazi svjedoče o tome da je negdje u razdoblju kasne antike, vjerojatno u vrijeme nakon što je kršćanstvo legalizirano, na tome otoku živio netko tko je bio vrlo bogat.

Zadarski će arheolozi sarkofage osloboditi naslaga, očistiti i dokumentirati zatečeno stanje, te čim bude moguće, na kopnu i na moru obilježiti njihovu lokaciju u uvali u samom središtu Silbe kako bi ih i kupači mogli promatrati.

Sarkofazi iz 4. stoljeća mogli bi biti pravi magnet za turiste koji se nađu na Silbi, jer je otkrivena lokacija na samo dva metara dubine dostupna gotovo svima.

05.10.2009. 16:27:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh