« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
LIJEN NEKI NAROD ...

Hrvati žive sve kraće zbog neaktivnosti

Hrvati zbog tjelesne neaktivnosti žive sve kraće i upravo je rođena prva generacija koja će živjeti kraće od svojih roditelja ukoliko se nešto ne poduzme

Hrvatima se ne da vježbati
Hrvatima se ne da vježbati (Shutterstock)
Više o

Hrvati

,

neaktivnost

,

vježbanje

,

duljina života

"Znanost je jasna. Tjelesna aktivnost djeluje na puno više razina nego samo na dobro zdravlje. Ona kreira produktivnost, vodstvo i inovacije. Smanjuje depresiju i kriminal, razvija edukaciju i postignuća, veću dobit i povratak poslu. Dobrobiti koje će imati pojedinci i cijele nacije i više su nego obećavajuće i dalekosežnije nego što ih sada možemo uvidjeti", ističe se u poruci-upozorenja stručnjaka sa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu u kojoj se naglašava da u posljednja dva desetljeća dobivamo alarmantne podatke u vezi tjelesne aktivnosti hrvatskih građana kojih svega nekoliko postotaka kontinuirano i/ili organizirano vježba, a manje od 20% je dovoljno tjelesno aktivno.

"Ukoliko tako nastavimo, nove će generacije hrvatskih građana živjeti sve kraće, a zdravstveni sustav će imati sve veće i veće troškove. Neraskidiva je veza između tjelesne aktivnosti i zdravlja te hrvatsko društvo mora biti spremno poduzeti radikalne zahvate u obranu zdravlja i kvalitete života svojih građana", rekao je dekan KIF-a Damir Knjaz i naglasio da je samo prije nekoliko generacija tjelesna aktivnost bila svakodnevna dnevna rutina, dok je danas tjelesna neaktivnost postala normalna i prihvatljiva pojava.

"Kako ekonomija u nekoj zemlji raste, tako opada tjelesna aktivnost kod građana te se ljudi sve manje kreću. Razvijene zemlje s rastućim ekonomijama drastično su smanjile tjelesnu aktivnost građana koja se samo u SAD u dvije generacije smanjila za čak 32%, dok je u Kini udio tjelesno neaktivnih građana postao mnogo viši nego u ijednoj drugoj naciji. Samo u jednoj generaciji u 18 godina, tjelesna aktivnost je pala za nevjerojatnih 45%, a isti trend slijede i mnoge druge zemlje. Hrvatska je pri dnu ljestvice zemalja EU kada je tjelesna aktivnost njezinih građana u pitanju. Ukoliko odmah ne poduzmemo neke akcije da to promijenimo slijede nam nesagledive socijalne i ekonomske posljedice", ističu stručnjaci s KIF-a.

"Briga za zdravlje čovjeka počinje prije rođenja. Odgovornost roditelja za zdravlje djeteta ne smije se svesti isključivo na posjetu liječniku. Puno veći doprinos djetetovu zdravlju roditelj će dati ukoliko dijete od najranijih dana podržava i usmjerava u aktivnom načinu života. Tjelesno vježbanje je i preventiva i lijek. Tjelesno vježbanje je dostupno i jeftino. Konačno, tjelesno vježbanje je najisplativija investicija u djetetovo zdravlje i kvalitetu života" izjavio je prof. Igor Jukić.

Uzimajući u obzir nesagledive troškove i posljedice, teško je shvatiti zašto više nije učinjeno da se epidemija tjelesne neaktivnosti zaustavi. Ovaj problem modernog društva dovodi do velikih povećanja kroničnih bolesti i skraćenog vijeka života, ali isto tako velikih i nepotrebnih troškova za zdravstveni sustav zemlje, naglašava se na kraju priopćenja-upozorenja stručnaka KIF-a.

08.04.2014. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh