« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Hrvati sedmi na ljestvici po broju korisnika interneta

Među zemljama središnje i istočne Europe, Hrvatska drži zlatnu sredinu

Prema posljednjim istraživanjima, Hrvatska ima skoro 40 posto stanovnika starijih od 15 godina koji koriste internet
Prema posljednjim istraživanjima, Hrvatska ima skoro 40 posto stanovnika starijih od 15 godina koji koriste internet
Više o

GfK

Sa 39,4 posto stanovnika starijih od 15 godina koji koriste internet, Hrvatska se smjestila na sedmo mjesto ili sredinu ljestvice 13 zemalja središnje i istočne Europe.

Na prvom mjestu su Slovenci, među kojima je čak 62 posto korisnika interneta, dok je na posljednjem mjestu Ukrajina u kojoj tek svaki deseti stanovnik odnosno njih 12 posto surfa internetom. Rezultati su to istraživanja Centra za istraživanje tržišta GfK koje je provedeno krajem prošle godine na reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika starijih od 15 godina u svakoj od 13 zemalja. 

Budući da je prosjek 13 zemalja središnje i istočne Europe oko 38 posto korisnika interneta, Hrvatska se sa Srbijom i Poljskom smjestila u prosjek. Dok su nas susjedi Slovenci daleko premašili, iza nas su ostali stanovnici BiH, među kojima 29 posto povremeno ili stalno koristi internet.

NEPOPULARNA KUPNJA NA INTERNETU
Oko 12 posto od 39 posto Hrvata koji koriste internet svakodnevno računalo koriste za online igre, a 17 posto za downloadanje. Samo je 11 posto korisnika redovno na chatu.

Svega šest posto Hrvata kupuje preko interneta. Internetsko bankarstvo nešto im je draže, pa umjesto čekanja u redu tu opciju svakodnevno koristi 12 posto korisnika.
Svaki drugi Hrvat koji koristi internet to čini svakodnevno, a 84 posto pretražuje svoje omiljene web- stranice, maila ili se igra online kod kuće.
Na poslu pristup internetu koristi 38 posto Hrvata koji su redoviti korisnici interneta, a tek manji dio radno vrijeme može iskoristiti za ‘internetsko zabušavanje’. Porazan je podatak od svega osam posto korisnika koji imaju pristup u školama. Istraživanje GfK pokazuje i različite interese stanovnika 13 europskih zemalja, pa tako Slovenci i Mađari internet najčešće koriste za slanje mailova koje im je gotovo svakodnevna navika. 
Kada Hrvati pale svoje računalo i spajaju se na internet, najčešće pregledavaju svakodnevne vijesti, to čini 60 posto korisnika gotovo svaki dan, dok ga svaki drugi koristi za slanje i primanje e-maila. 

Piše: jl/MEX
23.01.2008. 01:12:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh