« Život
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
EH, DA... :)

Hrvati mlate svinjetinu, krumpir i kruh

Na našim jelovnicima i dalje prevladava masni pečeni krumpir, svinjetina i velike količine kruha

Mesina i krumpiri...
Mesina i krumpiri... (Arhiva)
Više o

krumpir

,

meso

,

kruh

,

prehrana

,

mediteranska prehrana

Mediteranska zemlja poput Hrvatske na samom je začelju Europske unije po konzumaciji ribe,vjerovali ili ne. Na našim jelovnicima i dalje prevladava masni pečeni krumpir, svinjetina i velike količine kruha.

Hrvati češće jedu burek nego čokoladu?

Prosječan stanovnik Lijepe naše popije 40 litara kave u godinu dana. Najviše pijemo vode, a žestoku borbu za drugo mjesto vode mlijeko i pivo. Ovo su samo neke od naših prehrambenih navika - mesa jedemo više nego ribe, i to najviše crvenog. Pojedemo oko 40 kilograma crvenog mesa godišnje i oko 16 kilograma mesa peradi. Drugi smo u Europi po količini pojedenih jabuka i u samome vrhu po količini konzumirane vode. Kada je pivo u pitanju, pijemo ga u istim količinama kao Nijemci, Austrijanci i Irci.

Ako napravimo geografsku podjelu po Hrvatskoj, najviše se mesa jede u Slavoniji, Lici i Središnjoj Hrvatskoj, dok se najviše ribe konzumira u Zagrebu i okolici, čak više nego u Dalmaciji.

Za našu naciju dobar je statistički podatak koji pokazuje da još uvijek njegujemo tradiciju pripreme obroka u svojim domovima.

Ovi pokazatelji vrijede za odraslu populaciju na kojima je istraživanje provedeno. Međutim, kako se prehrambene navike - dobre ili loše - usvajaju u djetinjstvu, zanimalo nas je i kako se hrane tinejdžeri i adolescenti, a istraživanje do kojega smo došli, provedeno je na mladima Grada Zagreba.

Mladi jako malo konzumiraju svježe voće i povrće, a zaista veliki problem u prehrambenim navikama mladih je brza hrana. Ona je dostupna, naravno i fina jer ima puno masnoća i ugljikohidrata, pa se dosta poseže za tim.

Kada je zdrava prehrana u pitanju, revoluciju bi mogli učiniti milenijalci. Generacija visokoobrazovanih, zainteresiranih i financijski dobrostojećih mladih ljudi sada postavlja nove trendove. Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu napominje da će biti zanimljivo kroz nekoliko godina ponoviti istraživanje i vidjeti kakvi su rezultati.

23.10.2018. 13:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh