« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BOLESNICI

Hrvati misle da su bolesniji od građana EU

Ono što je i istina jer žive gotovo tri godine kraće od prosjeka EU, subjektivno osjećaju i hrvatski građani

(Cropix)
Više o

bolest

,

zdravstveni sustav

,

Nenad Kovačić

,

topničke vježbe

U jeku zdravstvene reforme, medicinsko savjetovalište  „Drugi doktor" napravilo je analizu dostupnih podataka o zdravstvenim uslugama u RH. Cilj analize bio je utvrditi kvalitetu zdravstvenih usluga te analizirati zdravstvenu situaciju i potražnju za zdravstveim uslugama. Iz dostupnih podataka izračunato je da svaki građanin Republike Hrvatske godišnje obavi 2,4 pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Djeca i adolescenti imaju nešto veći prosjek od 2,5 pregleda, a odrasli posjećuju liječnika u primarnoj zaštiti prosječno 2,3 puta godišnje. Istovremeno postoji velika potražnja za specijalističkim pregledima te se događa jedan specijalistički pregled na svakih 1,8 pregleda u djelatnosti opće/obiteljske medicine. Ovisno o dobi i spolu, brojke pacijenata variraju, ali najviše specijalističkih pregleda (79%) obave građani stariji od 20 godina.

Problemi u javnom sektoru zdravstva poput višesatnih čekanja na liječnički pregled i straha od sporosti sustava javnog zdravstva samo su neki od razloga zbog kojih je 45% građana barem jednom posjetilo privatnog liječnika. Shodno tome, analiza je pokazala progresivan rast specijalističkih pregleda i u privatnim ordinacijama. Ukupni zbroj svih specijalističkih pregleda obavljenih u javnom i privatnom sektoru pokazuje da svaki odrasli građanin Republike Hrvatske prosječno godišnje obavi 2,3 specijalistička pregleda. Dnevna opterećenost brojem pacijenata je različita, ovisno o specijalnosti i sektoru, s tim da je prosjek za javni sektor osam pregleda po liječniku na dan, a za privatni sektor 13.

Puno više hrvatskih građana - 15%, izjavljuje da ima lošije zdravlje nego građani u zemljama EU (6%). Hrvatska ulazi u skupinu zemalja koje imaju najveću razliku po regijama u samoprocjeni zdravlja. Postoji visok stupanj nepovjerenja u zdravstveni sustav među hrvatskim građanima.

Kao zaključak analize koju je provela dr. Terezija Šarić iz medicinskog savjetovališta „Drugi doktor" ističe da su građani spremni koristiti drugo medicinsko mišljenje kao priliku za kvalitetan savjet i preporuku. Upiti su u  vremenskom periodu od tri mjeseca stizali iz gotovo svih županija, a najveći broj upita se odnosio na internističke i onkološke bolesti.

Prezentacija je dostupna na webu www.drugidoktor.hr

11.05.2010. 16:18:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh