« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IZNENAĐUJUĆA ODLUKA

Nakon 30 godina rada zatvoreno rodilište u Makarskoj

Nakon više od 30 godina rada makarsko rodilište u kojemu je lani obavljeno 130 poroda, zatvoreno je zbog neispunjavanja uvjeta

(Wikipedia)
Više o

rodilište

,

Makarska

Gradonačelnik Marko Ožić Bebek izjavio je da će ustrajati u zahtjevu da makarski Dom zdravlja dobije "mini bolnicu", jer se zdravstvenim uslugama u gradu koristi i dio stanovnika otočnih i zabiokovskih općina te za vrijeme ljeta mnogobrojni turisti iz makarskog primorja.

Neugodno sam iznenađen odlukom Ministarstva, kazao je ginekolog Ivo Visković koji tvrdi da je zatvaranje rodilišta u Makarskoj zapravo način da se opravda višak kreveta u nedavno otvorenom novom splitskom rodilištu.

"Ožalošćen sam i iznenađen 'presudom' Ministarstva zdravstva čija je komisija dva puta boravila u Makarskoj kako bi utvrdila stanje u rodilištu o kojemu će još biti riječi na sutrašnjem sastanku u Splitu s novim ravnateljem Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomirom Petricem", kazao je voditelj makarske ispostave Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dr. Damir Mendeš.

Makarani u rodilištu, prema nalazu inspekcije, nemaju operacijsku dvoranu kao ni cjelokupnu medicinsko-tehničku opremu za obavljanje i završetak poroda, međutim i te probleme. smatra Mendeš, bilo je moguće postupno rješavati, ako ne sada u doba gospodarske krize, onda nešto kasnije u sljedećim godinama. Dr. Mendeš je uvjeren kako će se naći rješenje kako bi rodilište u drugom po veličini gradu u županiji ostalo, a pet babica zadržalo posao.

Lani je od 130 rodilja njih 34 rodilo za sat vremena, a do Splita u tom vremenu nisu mogli stići ni u vozilu Hitne pomoći, pogotovo ljeti. Mendeš navodi i da su mala rodilišta trend u svijetu jer je pristup rodiljama u njima individualan. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 16:25:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh