« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
NEEMITIRANI PRILOZI

HRT i HND na sudu zbog cenzurirane Latinice

HRT HND-u pokušava trajno zabraniti prikazivanje neemitiranih priloga Latinice, sud traži očitovanje autora

Denis Latin
Denis Latin (Dragan Matic / Cropix)
Više o

HND

,

HRT

,

Denis Latin

,

Latinica

Trgovački sud u Zagrebu zatražio je da se autori spornih priloga Latinice pismeno očituju jesu li HRT-u dali pristanak da se njihovi napravljeni i montirani prilozi ne prikažu u emisiji, prenosi Hina. 

Sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić na današnjem je prvom ročištu zatražio od odvjetnika HRT-a da do iduće rasprave ishodi očitovanja HRT-ovih novinara Ane Jelinić, Nataše Ban Leskovar i Petra Štefanića. Iz očitovanja treba biti vidljivo jesu li kao nositelji autorskih prava pristali da se njihovi prilozi ne prikažu u programu, kazao je sudac.

HRT-ova tužba protiv HND-a uslijedila je nakon što je strukovna novinarska udruga u prosincu prošle godine na raspravi o cenzuri namjeravala prikazati neobjavljene novinarske priloge iz "Latinice" pod naslovom "Zločini privatizacije ne zastarjevaju".

Kako je HND najavio da će na stručnom skupu prikazati sporne priloge HRT je od Trgovačkog suda najprije tražio tzv. privremenu zabranu, nakon čega je u novom postupku zatražio i trajnu zabranu emitiranja.

U odgovoru na tužbu odvjetnici HND-a su istaknuli da, poštujući privremenu zabranu, sporne priloge nisu prikazali, već da su na skupu putem internetskog portala Youtube pustili jedino prilog novinara Josipa Oreča, honorarnog suradnika HRT-a, koji tada već nije surađivao s javnom televizijom.

Smatraju da je HRT zahtjevom za trajnom zabranom emitiranja njihovih priloga povrijedio odredbe Zakona o autorskom pravu.

U HND-u ističu da je stvarni motiv traženja sudske zabrane cenzura, a predsjednik Društva za zaštitu prava novinarskih autora Ivica Grčar vjeruje da će poslovodstvo HRT-a tražiti od autora spornih priloga da se odreknu svojih prava.

Sudac Radovan Dobronić odvjetnicima HRT-a dao je rok od 15 dana da prikupi novinarska očitovanja, nakon čega na njih trebaju odgovoriti i odvjetnici HND-a. Budu li se obrana i optužba pridržavali zadanih rokova spor bi, prema Dobronićevoj najavi, trebao završiti do kraja ožujka.

18.02.2011. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh