« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NEOČEKIVANA ODLUKA

Službeno: BiH će Purdu izručiti Srbiji

Sud u BiH ocijenio je da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Purdino izručenje pravosudnim tijelima Srbije

Tihomir Purda
Tihomir Purda (YouTube)
Više o

Tihomir Purda uhićenje

,

Tihomir Purda

,

Tihomir Purda izručenje

Sud BiH donio je odluku kojom je dopustio izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije, potvrđeno je u petak Hini u sjedištu Suda BiH u Sarajevu.

Glasnogovornica Suda Selma Hadžić izjavila je kako je sud ocijenio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Purdino izručenje pravosudnim tijelima Srbije, koja ga terete za navodne ratne zločine nad nemoćnim osobama i zarobljenicima.

Razmatrajući dokaze i dokumentaciju dostavljenu uz zahtjev za izručenje, sud je utvrdio kako Purda može biti izručen toj državi jer nije državljanin BiH niti je u njoj zatražio azil. Sud BiH također je utvrdio kako su tjeralicu za Purdom raspisala ovlaštena tijela te da je molba za njegovu ekstradiciju dostavljena u zakonskom roku.

Odlučujući o zahtjevu za Purdino izručenje, sud BiH nije ocjenjivao same dokaze koji bi eventualno upućivali na njegovu krivnju, nego tek ispunjenje pretpostavki koje su zakonodavstvom BiH i međunarodnim pravnim normama propisane da bi se jednu osobu moglo izručiti nekoj državi.

Kako je pojasnila Hadžić, sud BiH procijenio je i to kako Srbija ne traži Purdu zbog njegove rasne ili etničke pripadnosti, kao i da je kazneno djelo koje mu se stavlja na teret kažnjivo i po bosanskohercegovačkim zakonima.

Odluka suda BiH, kojom se dopušta izručenje Tihomira Purde Srbiji, tijekom dana je dostavljena i njegovoj obrani i državnom odvjetništvu BiH.

Prema zakonu, strane u postupku u roku od tri dana mogu uložiti priziv na tu odluku. O tome će odlučivati prizivno vijeće suda BiH koje, kako je pojasnila Hadžić, konačnu odluku u ovakvim slučajevima donosi "razmjerno brzo".

Kakva god bude odluka prizivnog vijeća, u slučaju žalbe, pravorijek u cijelom slučaju imat će ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. On odluku suda može prihvatiti ali i preinačiti odnosno sam odlučiti hoće li Purda na kraju ipak biti izručen Srbiji ili ne.

Tihomir Purda u pritvorskom je odjelu suda BiH od 5. siječnja, kada je na temelju srbijanske tjeralice uhićen na graničnom prijelazu Orašje.

18.02.2011. 13:32:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh