« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Kosor o Purdi: Kriv je režim Slobodana Miloševića

Sud u BiH Tihomira Purdu namjerava izručiti Srbiji, Kosor svu odgovornost prebacuje na Miloševićev režim

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Tihomir Purda

,

Tihomir Purda izručenje

Premijerka Jadranka Kosor uvjerena je da je za sudbinu Tihomira Purde kriv režim Slobodana Miloševića, prenosi Hina. "Gospodin Purda je žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo Miloševićev režim", rekla je premijerka novinarima posebno sazvanim radi izjave.

"Današnja odluka suda BiH nije konačna. Ja sam uvjerena da će srbijansko tužiteljstvo nakon saslušanja Tihomira Purde imati priliku doći do relevantnih činjenica", kazala je Kosor.

Pojasnila je da je nesporna činjenica da je Tihomir Purda iskaz dao u neljudskim uvjetima, te da je iskaz bio iznuđen tijekom zatočeništva u srbijanskim logorima gdje je bio mučen i ponižavan.

Kosor je izrazila uvjerenja da će sve institucije, osobito neovisne, učiniti sve da "nas prestanu opterećivati posljedice Miloševićevog režima čiji je rušilački stroj nasrnuo i na Hrvatsku i na BiH".

Zbog dugoročnog mira i stabilnosti te ukupne situacije, ustvrdila je Kosor, "iznimno je važno da svi uzmu u obzir činjenicu da je gospodin Tihomir Purda nevin".

"Želim reći da će hrvatska valada i dalje činiti sve što može da zaštiti ljudska prava hrvatskog državljanina i branitelja Tihomira Purde", rekla je Kosor i dodala kako je zbog svega toga zatražila sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, čije održavanje očekuje uskoro.

Bivši pripadnik Zbora narodne garde i vukovarski branitelj Tihomir Purda uhićen je u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama.

Sud BiH u petak je donio odluku kojom udovljava zahtjevu Srbije i dopušta njegovo izručenje toj zemlji.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović izjavio je u jutarnjim satima Hini kako će se u slučaju da odluka suda BiH dopušta Purdino izručenje Srbiji obrana na to svakako žaliti Prizivnom vijeću suda BiH u zakonom predviđenom roku.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, komentirajući u tom trenutku neslužbenu informaciju da je sud BiH odlučilo Purdu izručiti Srbiji, izjavio je da ne očekuje izručenje Purde jer se nikakav postupak ne može temeljiti na dokazima i izjavama datim u logorima, pod prisilom i totrurom.

Neovisno o odluci prizivnog vijeća, u slučaju žalbe, pravorijek u cijelom slučaju imat će ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. On odluku suda može prihvatiti ali i preinačiti, odnosno sam odlučiti hoće li Purda na kraju ipak biti izručen Srbiji ili ne.

18.02.2011. 15:46:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh