Hren, fantastičan korijen kojeg prerijetko koristimo
Hren je prilično neugledan korijen kojeg se sjetimo svake godine prije Uskrsa i tada ga koristimo, dok ga u ostatku godine neopravdano zanemarujemo
Hren je neprikosnoveni vladar blagdanskih stolova kao začin jer se njegov ljutkasti okus u raznim kombinacijama odlično slaže s raznim varijantama mesa koje obično iznosimo na stol. No, kad bismo znali sve koristi koje donosi, koristili bi ga i u ostatku godine.
Naime, radi se o izuzetno zdravoj namirnici koja prirodno diže imunitet svojim sadržajem kalija, kalcija, fosfora, magnezija te vitamina B kompleksa i C. Ljutinu daje glikozid singrin koji je zaslužan za otvaranje sinusa, pa ga možete koristiti i za inhalaciju kod dišnih poteškoća.
>> Najbolji recepti za Uskrs >>
Hren uz to stabilizira i olakšava probavu, potičući uz to i rad crijeva, pa mora biti nezaobilazan prilog uskrsnoj šunki, blagdanskim pečenjima i ostalim slanim i masnim namirnicama.
Što je možda još i važnije, hren je i prirodni konzervans i antibiotik jer sprječava razmnožavanje bakterija, a kako potiče čišćenje jetre, odlično se može iskoristiti za proljetnu detoksikaciju.
Za kraj, ovaj čudesni neugledni korijen i čuva srce jačanjem cirkulacije, smanjuje ukočenost mišića i reumatsku bol nariban za obloge.
Nakon svega ovoga, kupite malo više hrena i koristite ga redovito, vaše će vam zdravlje biti i više nego zahvalno.
Novi komentar