« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 22 dana i 16 sati
SAVJETI

Hranjive namirnice za imunitet

Dijetetičarka je izdvojila i namirnice poput jaja i ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Vrlo često, ako može ;)
Vrlo često, ako može ;) (Arhiva)
Više o

imunitet

,

namirnice

Određene namirnice svojim hranjivim sastojcima podupiru rad imuniteta, ključnog za obranu od različitih bolesti. Dijetetičarka Natalie Rizzo izdvojila je nekoliko najboljih namirnica koje bismo često trebali jesti, upravo zato što prirodno utječu i podržavaju rad imuniteta.

Na njezinu popisu najviše se nalaze voće i povrće, ali dijetetičarka je izdvojila i namirnice poput jaja i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Namirnice koje je dijetetičarka izdvojila bogate su vitaminima i drugim hranjivim svojstvima koja tijelu pomažu u borbi protiv infekcija, virusa i bolesti. U nastavku donosimo nekoliko najboljih namirnica koje bismo, prema Rizzo, trebali često dodavati u jelovnik. 

Crvena paprika - prema dijetetičarki, crvena paprika je najbolje povrće za podizanje imuniteta. "Crvena paprika je superhrana bogata vitaminima C, A i B, što znači da ima trostruku moć jačanja imuniteta", ističe ona. Dodaje da su crvene paprike odličan izbor za obrok jer se mogu jesti sirove, kuhane ili pečene, što znači da se mogu kombinirati u različitim jelima. 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - maslinovo ulje središnja je namirnica mediteranske prehrane, poznate i kao najbolje prehrane na svijetu. Ono je "bogato višestruko nezasićenim masnim kiselinama", što ga čini dobrim izvorom za sve koji paze na kolesterol ili se žele zdravo hraniti za svoje srce. Dodaje da jedenje maslinovog ulja također pomaže u "sprječavanju demencije i jača imunitet", prenosi New York Post. 

Jaja - kao još jednu korisnu namirnicu, dijetetičarka je izdvojila jaja. Ističe da su jaja odlična namirnica za prirodno povećanje vitamina D bez izlaganja suncu. "Oni koji unose dovoljno vitamina D rjeđe obolijevaju, a jaja sadrže veliku količinu ovog vitamina koji jača imunitet, posebice žumanjci koje nikako ne smijete izbjegavati jesti", ističe ona. 

Naranče - naranče su poznate po tome što sadrže puno vitamina C, stoga ne iznenađuje što se nalaze na popisu namirnica koje podižu imunitet. Međutim, dijetetičarka ističe da kod konzumiranja naranči treba imati na umu jednu bitnu stvar. "Ovo voće je prepuno vitamina C i drugih hranjivih tvari, ali pazite da ih jedete cijele, a ne samo kao sok. U tijelo ćete unijeti više vitamina ako naranču pojedete, a ne ako je samo iscijedite", tvrdi Rizzo.

Špinat - "U špinatu se nalaze vitamini A i K te folna kiselina, željezo, magnezij i antioksidansi koji ga čine moćnim povrćem", ističe Rizzo. Tvrdi da bi se špinat trebao često jesti, a može se kombinirati u doručcima, salatama, kao prilogu tijekom ručka ili večere. Prema dijetetičaru, špinat je "namirnica koju biste trebali jesti više puta tjedno". 

Sve u svemu, naravno da trebate jesti zdravo... pa poradite na tome ;)

25.05.2024. 14:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.05.2024. 17:13
    bob je isto dobar
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh