« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZA LIJEP OSMJEH

Hrana za zdrave zube - što jesti, a što izbjegavati

Najveća opasnost za zube su hrana i slatkiši koji se lijepe i tako se dulje zadržavaju u ustima

Za lijep osmjeh treba se malo potruditi
Za lijep osmjeh treba se malo potruditi (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

zubi

Kad jedemo hranu bilo koje vrste treba imati na umu da ujedno hranimo i bakterije koje se nalaze u našem organizmu, a to posebno vrijedi za usnu šupljinu i zube. Zubne naslage ili plak su ustvari tanak sloj bakterija i ostalih materijala koji prekrivaju površinu svih naših zuba.

Kad s njima u kontakt dođu šećer i škrob iz hrane dolazi do stvaranja kiselina koje napadaju zube i do 20 minuta nakon obroka. Stalni napadi mogu oslabjeti caklinu što dovodi do propadanja zuba. Osim toga, naslage su krive za toksine koji su štetni za desni.

Što jesti?

Voće i povrće puno vlaknima. Ove namirnice imaju čistački učinak u ustima i potiču lučenje pljuvačke koja je uz standardnu oralnu higijenu najbolja obrana od kvarenja zuba i bolnih desni. Nekih 20 minuta nakon jela pljuvačka počinje neutralizirati djelovanje kiselina. U njoj se nalaze tragovi kalcija i fosfata pa oporavlja razinu minerala na području zuba kojima nedostaju.

Sir, mlijeko, light jogurt i ostali mliječni proizvodi. Sir potiče lučenje pljuvačke. Ostale mliječne namirnice su pune kalcija i fosfata.

Zeleni i crni čaj. Sadrže polifenole koji stupaju u interakciju s naslagama na zubima. Te supstance ili ubijaju ili reduciraju broj bakterija  i sprječavaju njihovo širenje u ustima.

Žvakaće bez šećera. Još jedno sredstvo koje potiče lučenje pljuvačke i koje uklanja ostatke hrane sa zuba.

Sladić. istraživači sa sveučilišta California otkrili su da sastojci iz ove biljke sprječavaju rast bakterije Streptococcus mutans, glavnog uzročnika stvaranja zubnog plaka.

Namirnice koje sadrže fluor. Voda, sokovi, juhe, morska hrana, žitarice, pahuljice.

Dobro je znati da nije važna količina nezdrave hrane koju jedete već koliko dugo se ona zadržava u ustima. Drugim riječima, što češće jedete hranu štetnu za zube bez obzira na količinu, tim gore. Zubima će više naštetiti jedan slatkiš kojeg ćete jesti pola sata nego deset istih takvih slatkiša ako ih pojedete odmah.

Što izbjegavati?

Slatkiši koji se lijepe za zube. Ako ih morate jesti, jedite one koji brzo prolaze kroz usta. Lizalice, karamele izbjegavajte. kockica čokolade prije će napustiti oralnu šupljinu nego najobičniji bombon.

Škrobna hrana. Škrob su ustvari složeni ugljikohidrati koji se jako dugo zadržavaju u ustima. Kruh ili čips često ostaju među zubima, a to nije dobro.

Gazirana pića i sokovi. Sadrže puno šećera zatim fosfornu i citričnu kiselinu koje nagrizaju caklinu.

Pića za sportaše, energetska pića, zašećerena limunada i čajevi.

Pića i hrana koji isušuju usta. Alkohol i lijekovi. Bolje pijte puno vode.

Limun. U redu je pojesti ga ali lizati ili sisati kriške nije dobro jer kiselina nagriza caklinu.

Smjernice

  • Šećerne namirnice jedite uz čitav obrok. Pljuvačka koja se pritom stvara neutralizirat će kiseline.
  • Nemojte prečesto jesti između glavnih obroka da vam zubi budu što dulje čisti.
  • Pijte puno vode.
  • Perite zube dva puta na dan i koristite zubni konac.
22.01.2011. 21:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh