« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
OPREZNI ZALOGAJI

Hrana s kojom je najlakše otrovati se

Sir, jaja, kamenice, tuna, krumpir - dobro pazite kako izgledaju, kako ih pripremate i gdje ih kupujete

Kamenice mogu biti opasne
Kamenice mogu biti opasne (Deviantart)
Više o

krumpir

,

sir

,

trovanje hranom

,

tuna

,

jaja

,

kamenice

,

salmonela

Trovanje hranom nerijetko je prvi izgovor kada se želi izostati s posla, ali radi se o stvarnom fenomenu koji je relativno čest u urbanim sredinama. Trovanje može dovesti do proljeva, mučnine, povraćanja, grčeva i to u vrlo kratkom roku nakon konzumiranja kontaminiranog jela ili pića. Ukratko, trovanje hranom nije nimalo ugodan prizor. U težim slučajevima može biti opasno po život. Hrana kojom se možete otrovati je posvuda, međutim pet namirnica spada u kategoriju najrizičnijih.

Jaja

Napomena, nisu sva jaja 'otrovna', ali kao i bilo koja druga namirnica, i jaja mogu sadržavati određene štetne bakterije među kojima je najučestalija Salmonella koja izaziva salmonelozu, infekciju tankog i debelog crijeva. Ako pojedete sirovo jaje ili neko nepravilno pripremljeno a koje je zaraženo, vrlo je vjerojatno da će se ubrzo pokazati simptomi trovanja. Kako biste to izbjegli, jaja kupujte u provjerenim trgovinama koje drže do kvalitete svojih proizvoda. Jaja malo operite i stavite u frižider čim ih donesete kući. Najbolje ih je što prije pojesti. Bitno je da ih dobro ispečete ili skuhate prije konzumiranja.

Tuna

Može sadržavati scombrotoxin ili skombrotoksin koji izaziva grčeve i glavobolju. Tuna uvijek treba biti čuvana  na hladnom nakon što se ulovi jer ako e previše zagrije počinje ispuštati toksine koje je teško uništiti čak i kuhanjem. Nedovoljno pečena ili skuhana tuna također je izvor zabrinutosti. Kako biste izbjegli trovanje ovom namirnicom vodite se tim smjernicama - dobro ohlađena, dobro skuhana/pečena. Izbjegavajte jela koja uključuju sirovu tunu.

Kamenice

Kamenice i ostali školjkaši općenito se smatraju hranom koja lako otruje a što se može dogoditi sasvim neopaženo. Na njihovu toksičnost najviše utječe kvaliteta vode iz koje su izvađene i u kojoj se razmnožavaju. Ako je voda zagađena, vrlo je vjerojatno da su i one. Simptomi trovanja su najčešće povraćanje i proljev. Uvijek ih kupujte kod provjerenih dobavljača.

Krumpir

Trovanje krumpirom relativno je rijetko nemoguće. Sirov krumpir često može sadržavati opasne toksine kako bi se obranio od 'predatora'. Većina uzgajivača može kontrolirati tu toksičnost, ali to ne znači da se tu i tamo neki komad ne može promijeniti u smislu boje (pozeleni) i općeg izgleda što su jasni pokazatelji kontaminacije. Kuhanje pri visokih temperaturama će uništiti toksine zbog kojih morate obratiti pozornost na njegovu boju i teksturu prije nego što ga dodate u gulaš ili neko drugo jelo.

Sir

Sir nerijetko može biti kontaminiran bakterijom kao što je Salmonellaor listeria, koja pak u težim slučajevima može izazvati pobačaj. Stoga ne čudi da se trudnica preporuča izbjegavanje sireva svih vrsta. Koliko god to bilo privlačno, sir nemojte kupovati na tržnicama osim ako ne vjerujete prodavaču. Najbolja je opcija kupovati dobro zapečaćene varijante iz trgovina koje se sigurno čuvaju na hladnom i suhom. I ono najvažnije, uvijek mu provjeravajte rok trajanja. 

18.11.2012. 10:51:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ajla 15
    04.05.2015. 16:30
    Bize sta ljudi svasta cine,svakakve gluposti samo da ne moraju u skolu....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh