« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Hrana koju zimi ne treba jesti

Svako godišnje doba ima svoje plodove prirode koji su primjereni za jelo, svježi i ukusni, a najgore je jesti vansezonske "svježe" namirnice

Šparoge zimi zamijenite prokulicama
Šparoge zimi zamijenite prokulicama (DeviantArt)
Više o

hrana

,

zima

,

šparoge

,

prokulice

,

zimska hrana

,

smrznuta hrana

Zdrava hrana ponekad i ne mora biti takva, naročito ako se radi o namirnicama koje su izvan svoje sezone, tvrdi autorica knjige Eat Your Way To Happiness Elizabeth Somer i daje savjete što ne bi trebalo konzumirati zimi.

Borovnice - zimske borovnice nemaju baš puno vitamina C po kojem su ovi plodovi poznati, podložne su truljenju i treba ih izbjegavati kupovati svježe. Kupite u sezoni i smrznite sami.

Breskve - ljeto je njihova sezone, u ostalim dijelovima godine uvezene su s južne hemisfere i tretirane su raznim otrovnim spojevima kako bi zadržale svježinu na dugom putu, pa je puno bolje jesti naranče i grejp koji uspijevaju u toplim krajevima Europe i Bliskog istoka.

Grašak - proljetni plod tijekom zime možete pronaći samo u konzervama ili iz hladnjača, a umjesto punog okusa je brašnast i bljutav. Ako već želite jesti grašak van sezone, kupite ga svježeg i zamrznite.

Jagode - kao i kod ostalih sličnih plodova, one koje nađete zimi provele su mjesece u hladnjačama i izgubile okus i hranjive tvari, što neće biti slučaj sa zamrznutima.

Kukuruz - klipovi kukuruza mogu biti svježi jedino kraljem ljeta, a oni pakirani u trgovinama zimi su prilično bezukusni. Najbolje je smrznuti svježi šećerac i dodavati ga jelima tijekom zime.

Rajčice - zimske rajčice su došle iz hladnjača, od okusa i svježine nema ni traga, a i količina likopena značajno se smanjila. Napravite svoje umake od svježih rajčica u ranu jesen, pasterizirajte i trajat će vam do proljeća.

Šparoge - najbolje su u proljeće, u ostalo doba godine radi se o uvozu iz Latinske Amerike, a te su šparoge bezukusne i tvrde. Umjesto njih jedite prokulice, pune vitamina C i K.

05.02.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh