« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
EH, DA ...

Govor tijela - kako prepoznati muljatora

Neverbalna komunikacija čini najveći dio naše ukupne komunikacije, a čim dođe do nesklada između verbalne i neverbalne, morate biti na oprezu

Obratite pažnju na cjelokupnu komunikaciju
Obratite pažnju na cjelokupnu komunikaciju (Shutterstock)
Više o

govor tijela

,

neverbalna komunikacija

,

verbalna komunikacija

Govor tijela vrlo je glasan i jasan kad znate prepoznati signale koje vam šalje sugovornik, a znanstvenici su utvrdili da se na taj način može uočiti kad vas osoba s kojom komunicirate želi prevariti.

Istraživanje je provedeno s dvoje studenata koji se ne poznaju i komunicirali su licem u lice, dok je drugi par razgovarao na internetu koristeći emotikone. Očekivano, par koji je komunicirao u živo puno je bolje prepoznavao neverbalne signale

Analiza neovisnih stručnjaka pokazala je da je bilo moguće prepoznati osam neverbalnih gesti koje su prokazivale loše i neiskrene namjere sugovornika:

- dodirivanje
- klimanje glavom
- naginjanje naprijed
- odvraćanje pogleda
- pokreti glavom
- preklapanje ruku
- smijanje
- smješkanje

Kod ljudi s neiskrenim namjerama ponavljali su se znakovi koje su i sugovornici primjetili, a to je bilo dodirivanje ruku i lica, naginjanje unatrag i preklapanje ruku.

Naravno, u cijeloj priči najvažnije je da tijekom razgovora ne obraćate pažnju samo na te znakove, jer oni sami po sebi ne znače da komunicirate s neiskrenom osobom. Samo cjelina komunikacije otkrit će muljatora, a prvi znak je - nedosljednost verbalne i neverbalne komunikacije, preciznije, kad čujete jedno, a vidite nešto sasvim drugo.

04.02.2016. 11:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh