« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 28 dana i 11 sati
ZAPAMTITE!

Hrana koja topi kilograme

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbiraju u organizmu te potom vrlo brzo izlučuju iz tijela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri

Možda nije ni potrebno...
Možda nije ni potrebno... (Arhiva)
Više o

hrana

,

mršavljenje

Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama... može spriječiti debljanje i poboljšati opće zdravstveno stanje pojedinca, tvrde znanstvenici s Harvardskog sveučilišta i sa Sveučilišta East Anglia.

Flavonoidi su fitokemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvaćaju slobodne radikale kisika koji može oštetiti DNK. 

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbiraju u organizmu te potom vrlo brzo izlučuju iz tijela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri.

Uz sve dosad poznate blagotvorne učinke flavonoida na organizam, američki i britanski znanstvenici nedavno su ustanovili da voće i povrće s visokom razinom ovih fitokemikalija pomaže u održavanju stabilne težine te tvrde da pola šalice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opće zdravstveno stanje.

Studijom su obuhvatili podatke o 124,086 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama tijekom dvadesetčetverogodišnjeg razdoblja.

Ustanovili su da je svakodnevno konzumiranje i vrlo malih količina voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano s održavanjem odgovarajuće stabilne težine, a kod pojedinaca i s laganim gubitkom kilograma.

"Otprije znamo da većina ljudi s godinama dobiva na težini, a čak i u najmanjem postotku debljina može značajno utjecati na rizik od pojave visokoga krvnog tlaka, razvoja srčanih bolesti, raka ili dijabetesa, zbog čega pojedincima moramo pomoći u održavanju zdrave težine u njihovim srednjim godinama", kaže profesorica Aedin Cassidy s Medicinskog fakulteta Norwich pri Sveučilištu East Anglia.

"Svakodnevna konzumacija oko 80 grama hrane bogate flavonoidima pridonijela je održavanju odgovarajuće stabilne težine kod žena i kod muškaraca različite životne dobi", kazala je.

11.07.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh