« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan
MA DA?

Kavu vole i - bakterije

U svakom aparatu za kavu znanstvenici su pronašli najmanje 35, a najviše 67 vrsta kolonija bakterija, među kojima i neke patogene sojeve

E sad, ova nije baš sigurna...
E sad, ova nije baš sigurna... (Arhiva)
Više o

kava

,

bakterije

,

aparat za kavu

Španjolski su znanstvenici utvrdili da su aparati za kavu plodno tlo za kolonizaciju bakterija. Znanstvenici sa sveučilišta u Valenciji dva su mjeseca ispitivali sadržaje filtera iz devet aparata za kavu i po rezultatima objavljenim u časopisu Scientific Reports pokazalo se da su i bakterije kavoljupci.

U svakom aparatu za kavu pronašli su najmanje 35, a najviše 67 vrsta kolonija bakterija, među kojima i neke patogene sojeve, točnije one od kojih se čovjek može razboljeti. Bakterije, izgleda, uživaju u visokim temperaturama i kemijskim procesima kuhanja kave.

Vrsta kave i frekvencija korištenja aparata nisu imali utjecaja na sastav prisutnih bakterija. Najčešća pronađena vrsta bakterije je psudomonas, koja pomaže razgradnji kofeina. Ona je bezopasna, kao i većina drugih u aparatima.

Međutim, otkrivene su i one opasnije iz porodice enterococcusa. Dvije od njih uobičajene su u ljudskim crijevima, E. faecalis i E. faecium.

Nije iznenađujuće da one mogu preživjeti i u "teškim uvjetima" poput visoke temperature ili kiselosti. Znanstvenici smatraju da su one u aparate vjerojatno dospjele neopranim rukama korisnika a ne iz same kave.

11.07.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.07.2020. 10:08
    da treba biti oprezan pogotovo u ljetnim mjesecima
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh