Hrana koja snižava krvni tlak.
Ovaj zdravstveni problem povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega, pa treba biti vrlo pažljiv
Visoki tlak jedan je od problema kojima se treba pridati dužna pažnja, jer predstavlja opasno stanje koje može vrlo lako završiti jako loše.
Srećom, lijekovi, promjena prehrane i druge modifikacije životnog stila mogu smanjiti visoki krvni tlak. Ovaj zdravstveni problem povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega, što definitivno nalaže promjenu životnog stila.
Evo namirnica koje će vam u tome pomoći:
Banane - sadrže obilje kalija, minerala koji igra vitalnu ulogu u reguliranju hipertenzije. Prema Američkom udruženju za srce, kalij smanjuje učinke soli i ublažava napetost na stjenkama krvnih žila. Namirnice koje su bogate kalijem: batat, avokado, gljive, rajčice tuna i grah. Osobe koje imaju probleme s bubrezima trebale bi razgovarati s liječnikom o unosu kalija jer im može naškoditi.
Bobičasto voće - borovnice i jagode sadrže antioksidacijske spojeve nazvane antocijanin, vrstu flavonoida. Istraživači su proveli veliko istraživanje na više od 34.000 ljudi s hipertenzijom. Otkrili su da oni koji su unosili antocijanin (uglavnom iz borovnica i jagoda) su za osam posto smanjili rizik za visoki tlak u odnosu na one koje nisu unosili antocijanin. Uživajte u bobičastom voću kao užini ili poslastici ili ih dodajte u zobene pahuljice i smoothieje.
Češnjak - češnjak je prirodni antibiotik i djeluje protiv gljivica. Njegov je glavni aktivni sastojak alicin, a odgovoran je za dobro djelovanje na zdravlje. Jedno istraživanje je potvrdilo da ekstrakt češnjaka smanjuje sistolički i dijastolički krvni tlak kod osoba sa hipertenzijom. Češnjak može poboljšati okus mnogih jela. Korištenje češnjaka umjesto soli može dodatno utjecati za zdravlje srca
Kivi - svakodnevno posluživanje kivija može sniziti krvni tlak kod ljudi kod kojih je blago povišen, pokazali su rezultati jednog istraživanja. Istraživači su usporedili učinke jabuka i kivija kod ljudi s blago povišenim tlakom.
Tamna čokolada - ova slatka poslastica može sniziti krvni tlak. Analiza 15 istraživanja pokazuje da čokolada bogata kakaom smanjuje krvni tlak kod osoba s hipertenzijom ili prehipertenzijom. Odaberite visokokvalitetnu čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa i svaki dan konzumirajte komadić čokolade.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar