« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Hrana koja se ne jede za doručak

Postoje namirnice koje jednostavno ne smijemo jesti na prazan želudac, iako će vam se neke od njih činiti kao idealan doručak

Pripazite što jedete
Pripazite što jedete (Shutterstock)
Više o

doručak

,

namirnice

,

prazan želudac

Doručak je, kao što je već mali milijun puta napisano, najvažniji obrok u danu, no vrlo je važan pravilan odabir hrane, jer sami sebi možete stvoriti raznorazne probleme u slučaju da tome ne pridajete pažnju. 

Naime, postoje namirnice koje jednostavno ne smijemo jesti na prazan želudac, iako će vam se neke od njih činiti kao idealan doručak.

Stoga, evo 10 namirnica zabranjenih za doručak:

Agrumi - prepuni su voćnih kiselina i, ako ih jedete na prazan želudac, mogu izazvati žgaravicu te povećati rizik od gastritisa i čira na želucu.

Banane - jedete li banane na prazan želudac, količina magnezija u krvi znatno će se povećati, što može biti štetno za srce. 

Hladna gazirana pića - mogu oštetiti sluznicu i smanjiti prokrvljenost želuca. Posljedica je toga da se hrana probavlja puno sporije.

Jogurt i drugi fermentirani mliječne proizvode - kada pojedemo jogurt na prazan želudac, klorovodična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mliječne kiseline. Konzumiranjem jogurta i drugih fermentiranih namirnica za doručak svome tijelu nećete učinit puno dobroga. 

Kruške - prirodna vlakna u kruškama mogu naškoditi osjetljivoj membrani praznog želuca.

Ljuti začini - začinjena hrana može oštetiti i nadražiti želučanu sluznicu te povećati proizvodnju kiseline u želucu. To pak može pridonijeti razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sustava. 

Peciva od prhkog, lisnatog i dizanog tijesta - namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu izazvati nadutost.

Rajčice - sadrže velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može rezultirati čirom na želucu.

Slatkiši - šećer povećava razinu inzulina, što pak značajno povećava pritisak na gušteraču koja se tek "probudila". Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može dovesti do razvoja dijabetesa.

Svježi krastavci i drugo zeleno povrće - sirovo povrće bogato je aminokiselinama. Međutim, ono može izazvati žgaravicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.

15.10.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh