« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
MLJAC

Hrana koja grije u hladnim danima

Kad se temperature spuste do nule i ispod nje, pripazite što vam je u tanjuru jer neke će vam namirnice pomoći da se zagrijete

Jabuke su idealno zimsko voće
Jabuke su idealno zimsko voće (Shutterstock)
Više o

hrana

,

jabuka

,

ugljikohidrati

,

banana

,

juha

,

zimska hrana

,

chilli

,

crni grah

Zima je na vratima i ponovno treba malo prilagoditi prehranu kako u hladnim danima ne bi cvokotali od zime, pa evo namirnica koje će vas sigurno ugrijati.

Banana - tijekom zime uvijek ima banana, a to je dobar odabir ako vam je hladno. Banana je bogata vitaminima B i magnezijem, a to zapravo pomaže štitnjači i adrenalnoj žlijezdi da reguliraju toplinu tijela tijekom zime.

Crni grah - ništa vas neće tako dobro ugrijati u hladnim danima kao crni grah. Osim što je ukusan, crni grah i iznimno je zdrav. Sadržava željezo, bakar, flavonoide te čitav niz korisnih vitamina. Zbog svega toga, crni grah blagotvorno djeluje na ljudski organizam i štiti ga od prehlada, ali i nekih opasnijih bolesti poput karcinoma.

Čili - idealna namirnica za hladne dane jer grije organizam. Čili sadržava sastojke koji poboljšavaju rad metabolizma, ali i koji pomažu pri bržem sagorijevanju masnoća. Usto, čili sadržava i proteine koji pozitivno djeluju na mišiće. Čili sadržava i antioksidanse koji organizam čuvaju od infekcija i raznih bolesti.

Jabuka - tijekom zime nemamo velik izbor svježeg voća i povrća, jedna jabuka dnevno trebala bi biti obavezna. Sadržava sve vrijedne vitamine i minerale, a brojim istraživanjima dokazano je da čuva zdravlje srca, pomaže probavi i sprečava razvoj karcinoma. Dat će vam i energiju da izdržite radni dan, uvijek je možete ponijeti sa sobom pa je idealan međuobrok umjesto nezdravih grickalica od kojih se osjećamo tromo.

Juhice - osim što griju u hladnim danima, idealne su jer imaju malo kalorija pa je manja šansa da ćete i ove zime upasti u staru zamku pa dobiti koji kilogram viška. Pojedete li tako zdjelicu juhe prije glavnog jela, možete unijeti i do 20 posto kalorija manje nego inače. Ovu je metodu dokazalo istraživanje državnom sveučilištu u Pennsylvaniji.

Krto meso - ako osjećate da vam je hladno za ruke ili stopala, moguće je da ste anemični. To znači da vam nedostaje željeza. Meso je zato idealna namirnica zimi, posebno nemasna govedina, perad i svinjetina jer ne riskirate s masnoćama. Iako postoje biljni izvori željeza poput raznih žitarica, tijelo apsorbira više od mesa.

Ugljikohidrati - uvijek je bolje odabrati namirnice od cjelovitih žitarica jer su zdravije i imaju više vlakana, ali zimi se možemo malo počastiti i bijelom rižom, krumpirom ili tjesteninom. Organizmu je potrebno malo više vremena da ih obradi pa će nam biti toplije dok radi.

27.11.2015. 11:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh