« Kultura
objavljeno prije 11 mjeseci i 1 dan
OSVRT

Hommage Zagrebu Duje Šuvara

Šuvar koristi prepoznatljive motive gradskih ulica, trgova, motive duboko urezane u dnevnim ili povremenim susretima, zabilježene u memoriji i doživljavanjima

Duje Šuvar
Duje Šuvar (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duje Šuvar

Akademski slikar i profesor na zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Duje Šuvar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor zanimljivog i složenog opusa, kontinuirano i predano slika svakodnevno.

Nedavno je dovršio impresivni ciklus posvećen Zagrebu, gradu i njegovoj i povijesti i arhitekturi ali i specifičnoj atmosferi, izveden na platnu velikog formata u ulju ili u ulju na papier macheu.

Šuvar koristi prepoznatljive motive gradskih ulica, trgova, motive duboko urezane u dnevnim ili povremenim susretima, zabilježene u memoriji i doživljavanjima.

Šuvar posebice ističe osebujni karakter grada, koja se očituje i u nizovima fasada( koje se srećom u posljednje vrijeme sve više obnavljaju) i u glasovima, zvukovima koji odjekuju na ulicama, u svjetlu koje prolazi kroz krošnje drveća ostavljajući na pločnicima filigranski trag.

Šuvar precizno ali i emotivno portretira srednoeuropski grad, njegovo povijesno i urbanističko lice, većinom se zadržavajući u starijem dijelu grada, u Donjem gradu, oživotvorujući na svojim nadahnutim kompozicijama na velikim formatima, svoje viđenje gradskih ulica i trgova, progovarajući o skladnosti prostora.

Slikar šeta Zagrebom s kistom u ruci, u potrazi za iznenađujuće privlačnim motivima, ostavljajući na platnu svoja sjećanja i svoje vrijeme.

Piše: Miroslav Pelikan
18.06.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh