« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
COOL

Hoće li se u EU hrana označavati bojama?

Označavanje hrane bojama semafora kao zdrave ili manje zdrave za ljudsku prehranu uvela je Velika Britanija u lipnju ove godine kao "dobrovoljni sporazum svih zainteresiranih strana"

Hoćemo li nezdravu hranu prepoznati po boji na pakiranju?
Hoćemo li nezdravu hranu prepoznati po boji na pakiranju? (Arhiva)
Više o

hrana

,

boje

,

označavanje hrane

,

crveni proizvodi

Britansko ministarstvo zdravlja je 19. lipnja usvojilo preporuku proizvođačima i trgovcima hrane da na dobrovoljnoj osnovi uvedu označavanje hrane bojama semafora prema količini ukupne masti, zasićene masti, šećera i soli na 100 grama proizvoda.

Po tom rješenju crvenom bojom bi se označavali nezdravi proizvodi, zelenom zdravi, a žutom oni koji su na sredini te ljestvice. Tu nije riječ o prijedlogu uredbe ili bilo kojem drugom obliku zakonskog rješenja na razini Europske unije i riječ je o britanskoj preporuci za područje Velike Britanije.

Međutim, s obzirom da u EU postoji jedinstveno tržište Italija je to pitanje postavila pred tijelima Europske unije izražavajući zabrinutost da bi ono moglo imati negativne posljedice na slobodno kretanje roba na tom tržištu.

Potporu Italiji dala je Hrvatska i još desetak zemalja članica.

O tom se pitanju još u listopadu raspravljalo na raznim tijelima EU, kao i na ministarskoj razini ovoga tjedna.

Stajalište Europske komisije je da je ovdje riječ o dobrovoljnom sustavu označavanja, dajući tako naznačiti da bi za nju to bilo problematično samo kada bi bilo obvezno.

Komisija je izrazila spremnost da izradi izvješće o sustavima označavanja u svim zemljama članicama u okviru sadašnjih zakonskih rješenja u Europskoj uniji.

Talijanska strana ističe da su unatoč "dobrovoljnosti" te preporuke, svi veći britanski maloprodajni lanci pristali na novo označavanje "što stvara jaki pritisak na sve proizvođače i trgovce hranom, posebice na male tvrtke".

Italija ističe da je takvo označavanje "simplicističko" i da ne uzima u obzir različite aspekte zdrave prehrane, što potrošače može navesti na krive zaključke o pojedinim proizvodima.

U stajalištu talijanske strane ističe se da bi isti proizvod u istom supermarketu mogao biti označen na dva različita načina (teoretski na 28 različitih načina), jer proizvodi označeni u Britaniji prema toj preporuci mogu se prodavati i u ostalim zemljama članicama.

Italija ističe da prema načelu "uzajamnog priznavanja", zemlje članice ne mogu spriječiti da proizvodi s takvim oznakama završe na njihovu teritoriju.

 

18.12.2013. 15:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh