« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
100-POSTOTNI UČINAK

Hobotnice poput vidovitog Paula vrlo su inteligentne

Paul je na Svjetskom prvenstvu točno predvidio ishode svih osam utakmica koje su mu stavljene na izbor

Hobotnica Paul
Hobotnica Paul (Wikipedia)
Više o

SP 2010.

,

vidovnjaci

,

hobotnica

,

predviđanja

,

zona dijeta

,

oblikovanje obrva

Iza vrećastog tijela hobotnice krije se iznimno dobro razvijen mozak i živčani sustav, zbog čega je hobotnica iznenađujuće inteligentna morska životinja. Istraživanja su, naime, potvrdila da hobotnice brzo uče i da imaju odlično pamćenje te da probleme s kojima se susreću mogu riješiti efikasnije od mnogih drugih životinja.

Poznato je da hobotnice uvijek razmišljaju korak unaprijed pa tako svoja skrovišta popravljaju čim zamijete najmanje propuste, a vrlo se vješto koriste različitim alatima koje nalaze na morskom dnu. U Indiji se tako hobotnice čak služe kokosovim orasima kako bi si izgradile skrovište - takvo ponašanje je dosad zabilježeno samo kod majmuna, slonova, ptica i nekih insekata. 

Uče prije svega iz promatranja različitih pojava i drugih morskih životinja, a možda i ljudi. Biolozi su otkrili da pojedine hobotnice mogu vrlo učinkovito imitirati ribe list i iverak te da su iznimno vješte u kamuflaži. Pretpostavlja se da ne mogu raspoznati boje, ali da izrazito dobro razlikuju različite nijanse svjetlosti.

Svjetsku slavu dosad je stekla samo jedna hobotnica - Paul iz Aquarium Sea Lifea u njemačkom Oberhausenu koja niti jednom nije pogriješila ishod dvoboja na SP-u u Južnoj Africi. Paul je između dvije posude s hranom uvijek izabrao onu pored koje se nalazila zastava budućeg pobjednika utakmice na Svjetskom prvenstvu.

>>Hobotnica Paul: Španjolci su svjetski prvaci, Nijemcima bronca

Dosadašnji učinak Paula doista je impresivan - od osam utakmica odigranih u Južnoj Africi koje je "predviđao" točno je pogodio svih osam, a u cjelokupnoj karijeri je pogodio ishod 12 od ukupno 14 susreta. Dvije pogreške dogodile su mu se na Europskom prvenstvu 2008. kada Njemačka izgubila od Španjolske i Hrvatske. Rezultati koje je Paul postigao doista su impresivni, uzme li se u obzir da vjerojatnost jednog ispravno odgovora iznosi 50%, dok je vjerojatnost šest ispravnih predviđanja u nizu 1:64. Paul na SP-u ima 100% učinak iz osam pokušaja.

"Vidovita hobotnica" s devet mozgova nakon SP-a ide u zasluženu mirovinu. Paul ima dvije i pol godine, što znači da sljedeću svjetsku ili europsku smotru više neće doživjeti.

12.07.2010. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh