« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
TERMOGENEZA

Hladnoća najbolje skida kilograme

Termogeneza je proces u organizmu koji će vam pomoći skinuti puno više kilograma po hladnoćama nego u toplom

Šetnje po hladnoći najbolje skidaju kilograme
Šetnje po hladnoći najbolje skidaju kilograme (DeviantArt)
Više o

mršavljenje

,

skidanje kilograma

,

termogeneza

Hladnoće nas tjeraju da ostanemo u toplom, kako obične ljude tako i rekreativce - teretane su prepune, a na trake za trčanje ne možete doći na red. No, ako mislite da ćete u zagrijanoj dvorani bolje skinuti kilograme - grdno griješite!

Bivši NASA-in znanstvenik Ray Cronise tvrdi  da je vježbanje na niskim temperaturama pravi recept za gubljenje kilograma.

Znanstvenik kaže kako je nekada mislio da je toplina ta koja topi kalorije, odnosno preznojavanje, ali je shvatio da tijelo višekalorija sagorjeva na hladnoći.  To je iskusio na vlastitoj koži. Kaže, u šest tjedana skinuo je 13 kilograma tako što je išao u "hladne šetnje", spavao u hladnoj prostoriji i tuširao se hladnom vodom. Dodaje, na ovaj je način smršavio duplo više, nego kada je samo vježbao i zdravo se hranio.

Koja je tajna hladnoće?

Riječ je o nečemu što zovemo smeđa mast. Do prije desetak godina se mislilo da tu smeđu mast imaju samo bebe, a ona je zapravo ta koja generira toplinu. Naime, što je niža temperatura, to se proizvodi više smeđe masti, što daje bolju inzulinsku osjetljivost, a time i manju šansu da se debljamo oko struka. 

Razinu smeđe masti povećat ćemo tako što ćemo bijelo-žutu mast pretvoriti u smeđu vježbanjem, spavanjem i izlaganjem hladnoći. 

"Vrlo je važno dovoljno spavati jer melatonin utječe na proizvodnju smeđe masti. Stvaranju ove masti pridonosi i redovito izlaganje hladnoći , primjerice vježbanje zimi na zraku. Osim toga, savjetujem da u prostorijama u kojima boravite blago snizite temperaturu, da ne bude pretoplo", kaže dr. Pam Peeke, stručnjakinja zaprobleme s pretilosti.

Da vježbanje na hladnoći zaista sagorjeva više kalorije slažu se i drugi stručnjaci koji kažu da se radio o metaboličkom proces ukoji nazivamo termogeneza. Tijelo sagorjeva kalorije kako bi se zagrijalo, a nekoliko čimbenika pridonosi termogenezi - vježbanje, prehrana i temperatura. 

Stoga - tko se boji zime još?!

18.10.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh