« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SVEMIRSKI OTPAD

Hladnoća na Marsu uništila sondu Phoenix

NASA je objavila da za letjelicu, koja je prva otkrila vodu na Marsu, više nema spasa

(Wikipedia)
Više o

Mars

,

NASA

,

Phoenix Mars Lander

Sonda Phoenix, koja je prije dvije godine otkrila postojanje vode na Marsu, izgubljena je za daljnja istraživanja i postaje svemirski otpad, potvrdila je NASA.

Letjelica nije preživjela oštru zimu na Crvenom planetu, a pokušaji uspostave kontakta od siječnja do travnja ove godine nisu dali željene rezultate. Fotografije Phoenixa s teškim oštećenjima koje je snimila druga sonda na Marsu, navele su NASU da proglasi konačni kraj Phoenix Mars Landera.

Sonda je signale prestala slati nakon pet mjeseci rada - posljednje podatke je na Zemlju poslala 2. studenoga 2008. Stručnjaci su već tada izrazili zabrinutost zbog hladnoće na Marsu, ali su se nadali da bi se solarne stanice ipak mogle napuniti.

„Kraći dan, pješčane oluje, oblaci i niske temperature na sjevernoj polutci Marsa utjecali su na gubitak sonde koja je na Mars sletjela sjevernije nego ijedna letjelica prije", priopćila je NASA.

Letjelica je Zemlju napustila 4. kolovoza 2007., a na Mars je stigla 25. svibnja 2008. Poslala je preko 25.000 slika, otkrila led, ali i perklorat u tlu koji smanjuje mogućnost da na Marsu postoji život.

26.05.2010. 11:26:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh