« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UVIJEK ODLUČNA

Hillary Clinton traži da Sjeverna Koreja prekine s provokacijama

Pozivamo Pjongjang da prekine s provokacijama i politikom prijetnji i sukoba prema svojim susjedima, izjavila je Clinton u Seulu

Hillary Clinton Koreja
Hillary Clinton Koreja (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Lee Myung-Bak

,

Jim Toth

,

Klout

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je u Seulu pozvala Sjevernu Koreju da prekine "s provokacijama i politikom prijetnji".

Clinton je istaknula da međunarodna zajednica mora odgovoriti na torpediranje južnokorejskog ratnog broda, koji je prema rezultatima međunarodne istrage potopila Sjeverna Koreja.

"Pozivamo Pjongjang da prekine s provokacijama i politikom prijetnji i sukoba prema svojim susjedima", kazala je Clinton na konferenciji za tisak nakon susreta s južnokorejskim predsjednikom Leeom Myung-Bakom.

Potapljanje južnokorejskog ratnog broda zahtijeva "odlučan, ali odmjeren odgovor", dodala je ona, pozdravljajući "snažan govor" predsjednika Leeja u ponedjeljak u kojem je najavio niz mjera protiv Sjevera, posebice ekonomskih.

Stigavši u srijedu u Seul iz Pekinga, gdje je pokušala osigurati čvršći stav Kineza prema njihovim sjevernokorejskim saveznicima, šefica američke diplomacije također je kazala da SAD razmatra "druge opcije oko utvrđivanja odgovornosti Sjeverne Koreje i njezinih čelnika", bez dodatnih detalja.

Sjeverna Koreja je odlučila u utorak prekinuti odnose s Južnom kojoj je zaprijetila "totalnim ratom" ako joj se nametnu nove sankcije. Pjongjang je također zaprijetio zatvaranjem dijela svoje granice s Jugom ako Seul nastavi sa širenjem dirigirane propagande protiv Sjevera, prema službenoj agenciji KCNA.

U Pekingu je Clinton postigla da Kina, jedini ozbiljniji saveznik Pjongjanga, pristane "surađivati" sa SAD-om oko nove korejske krize. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 11:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    gdhdh
    26.05.2010. 21:06
    Uspavana Damaaaa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh