« Žene
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
oprez pri odabiru

Higijenski ulošci su kancerogeni?

Zbog nafte i klora ulošci uzrokuju bol i omogućuju razmnožavanje gljivica i bakterija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

menstruacija

,

kancerogeni sastojci

,

ulošci

Intimna higijena je iznimno bitna za zdravlje žene. Redoviti pregledi kod ginekologa i pažnja za vrijeme menstruacije uvelike će utjecati na to da li će vaginalna flora biti sterilna. Za vas smo se raspitali koliko ulošci imaju veze s pojavom bakterija u intimnim dijelovima.

"Ulošci se rade od recikliranog papira koji se izbjeljuje kemikalijama, sadržavaju naftu i klor koji su kancerogeni. Bol koju osjećamo je od kemikalija, a ne zato što bi nas trebalo boljeti" rekla je Snježana Nišević, promotorica prirodnih uložaka Anion.

Ona tvrdi kako su Anion ulošci bolji je se rade od prirodnih materijala i pamuka, umjetno životinjske sadrže biljnu želatinu. Ono što ih čini posebnima i drugačijim od ostalih pamučnih uložaka su Anioni - vitamini zraka koji se nalaze između slojeva uloška. Oni navodno ubijaju viruse, bakterije i jačaju imunitet.

"Stalni dodir kože i uloška onemogućuje „disanje" kože, postaje vrlo pogodno tlo za razvoj gljivične, ali i bakterijske upale stidnice, završetkom menstrualnog krvarenja intenzitet upale često se pojača. Često, posebice pri toplijem vremenu uzrokom su iritacija kože, nadražaja sluznice ili uzrokom alergijskih reakcija. Upravo zbog toga s ciljem izbjegavanja iritacija kože i sluznice na tržištu se pojavili takozvani prirodni ulošci", rekla je prim.dr.sc. Ulla Marton, specijalist ginekologije i porodništva.

Tamponi uzrokuju komplikacije

Ne zaboravite pogledati rok trajanja na ulošcima. Kako nisu prehrambeni proizvod inspekcije ga zanemaruju te ves neispravni ulošci čekaju na policama.

Menstruacijska krv sama po sebi zbog mijenja pH vrijednosti rodnice i zbog niske razine estrogena tijekom menstrualnog krvarenja pogoduje razvoju mikroorganizama te ukoliko postoji iritacija kože ulošcima dodatno se pospješuje njihov razvoj.

"Vrlo je slična priča i s tamponima, koji osim alergijskog podražaja sluznice mogu podržavati upalu rodnice. Tamponi natopljeni menstruacijskom krvlju predstavljaju odličan medij za razvoj mikroorganizama, posebice ukoliko ostaju u rodnici dulje od 6 sati mogu izazvati neugodne komplikacije poput upale maternice koju mogu pratiti ozbiljne posljedice", kaže doktorica Marton.

Pri uporabi uložaka i posebice tampona važna je velika discipliniranost u održavanju higijene spolovila i redovita promjena. Neki preporučuju svaka tri sata uzeti novi uložak, odnosno tampon. Menstruacija je jedini mjesečni definitivni dokaz naše spolne različitosti od muškaraca te nas povezuje sa našom ženstvenošću.

"Pri uporabi i izboru uložaka, tampona vodite računa o svojem načinu života, životnim i higijenskim navikama prirodi posla, budite iskreni prema sebi i birajte mudro", savjetuje dr. Marton.

Pročitajte više na She.hr

17.11.2009. 12:54:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    17.01.2010. 18:51
    Ma to samo u Hrvatskoj ima..sve normalne zemlje testiraju proizvode koji se uvoze
  2. avatar
    Teletina
    24.04.2010. 17:41
    "Bol koju osjećamo je od kemikalija, a ne zato što bi nas trebalo boljeti" - glupost, ja koristim menstrualne čašice koje nemaju nikakve kemikalije pa me i dalje sve boli.
  3. avatar
    Snecky
    17.04.2011. 21:02
    Niste probale, pa ne mozete ni da komentarisete. Probala sam, koristim ih vec dva mjeseca i odlicni su.Vise nisam nervozna, to je moj muz primjetio :O), donji dio ledja me vise ne boli, a i ostali bolovi su nestali. Cak su mi nestali moji bolovi u kicmi kao posledica dva porodjaja koje sam vukla dve godine, ni kicma ,a ni noga me vise ne koci kada ustajem ujutru i jos mnogo toga... i ubjedjena sam da su mi ulosci pomogli, ja sam presrecna. Ja pricam iz iskustva, a ne zato sto ih promovisem, jer ja ih ne prodajem.
  4. avatar
    Znam
    02.08.2011. 17:17
    Ovi ulosci nemaju onu hrapavu mrezu da vas grebe, ne sadrze naftne derivate i imaju rupice, a ne kao sto se od drugih upalite.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh