« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
HIDROTERAPIJA

Hidroterapija - zapljusni me hladnim

Glavna je karakteristika hidroterapije kultiviranje ispravnog rada krvnog sustava i, dakako, jeftinoća jer svatko može i sam po uputama provoditi vlastito liječenje ili tretman kod kuće

Kneippova hidroterapija bila je tražena
Kneippova hidroterapija bila je tražena (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

hladna voda

,

Sebastian Kneipp

,

hidroterapija

,

naturopatska medicina

Sebastian Kneipp (1821. - 1897.) bio je bavarski svećenik i jedan od utemeljitelja pokreta naturopatske medicine. Poznatiji je po svojim hidroterapijskim metodama, upotrebi vode na razne načine, kombiniranjem vodenih kupki i kura za koje je tvrdio kako imaju terapeutska i ljekovita svojstva. U Norveškoj je poznat i po svojem receptu za posebnu vrstu kruha koji se svakodnevno koristi u toj zemlji.

Kneipp je u mladosti obolio od tuberkuloze. Tvrdio je kako se sam izliječio pročitavši Učenje o ljekovitosti svježe vode, knjigu liječnika Johanna Siegmunda Hahna. Pošto nije imao novaca za sanatorij, odlučio je sam primijeniti pročitane hidroterapijske metode. Do obale Dunava hodao je 45 minuta. Tada bi se skinuo i utrčao u hladnu vodu. Voda mu je dosezala do vrata i samo je glava ostala suha. Nakon izlaska iz vode brzo bi se obukao i trčeći vraćao kući. Nakon svakog kupanja osjećao se jačim i s vremenom se njegovo zdravlje popravilo. To Kneippovo osobno iskustvo bilo je pokretač za njegova kasnija proučavanja i primjenu vode u ljekovite svrhe.

Kneippova teorija za unapređenje zdravlja uključuje drastične metode poput ledenih kupki i bosonogog hodanja po snijegu, a i druge principe zdravog života, npr. kretanje, zdravu ishranu, red (rad, odmor, dovoljno sna), dijetu, biljne pripravke itd. Njegovi pacijenti bili su seljaci, svećenici, prinčevi i pape. Mnogi su se vraćali u svoje zemlje izliječeni i širili njegove metode. U Americi je pod utjecajem Benedicta Lusta nastalo Američko naturopatsko društvo (Naturopatic Society of America), bazirano na Kneippovom sistemu. Kneippova najpoznatija knjiga Moje liječenje vodom, izdana je 1886.

Hidroterapija je vrsta naturopatske medicine koja se koristi fizičkim svojstvima vode. Današnje metode uključuju vruće i tople kupke, jacuzzi, mineralne kupke, vodene masaže itd. Postoji i hidroterapija za pse. Primjena hidroterapije postoji još od drevnog Egipta i koristi se u toplicama, vodenim i spa centrima (spa centri su mjesta na kojima se pruža masaža, fizioterapija, kozmetika i druge usluge, slično kao i u wellness centrima), ponekad i kao potpora drugim medicinskim tretmanima. Glavna je karakteristika hidroterapije kultiviranje ispravnog rada krvnog sustava i, dakako, jeftinoća jer svatko može i sam po uputama provoditi vlastito liječenje ili tretman kod kuće.

Više informacija o hidroterapiji možete pronaći na:

http://www.holistic-online.com/hydrotherapy.htm

http://naturalis.com.hr/sebastian-kneipp/

Piše: Goran Zajček
07.12.2014. 13:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh