« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
POŽAR U MAKARSKOJ

Helikopter pomaže gasiteljima u Makarskoj

Bura je ponovno osnažila, pa su zračne snage vraćene u Divulje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

požar kod Makarske

,

požar u Makarskoj

,

požar Makarska

Nakon što je oko ponoći uspostavljena kakva-takva kontrola požarišta na samom ulazu u Makarsku, bura je tijekom noći počela slabjeti i pojavila se nada da bi zračne snage mogle napokon pomoći gasiteljima.

Rano jutros na požarište su upućeni kanaderi, helikopteri i air-tractori, no zbog ponovnog snaženja udara bure uspjeli su izbaciti samo dvije vodene bombe i zatim su vraćeni u bazu u Divuljama zbog opasnih uvjeta leta. Helikopter je ipak ostao i pomaže gasiteljima.

Tako su gasitelji na zemlji ostali jedino sredstvo borbe protiv vatrene stihije koja i dalje prijeti kućama. Tijekom jutra stižu pojačanja u ljudstvu i tehnici iz cijele Hrvatske, a na požarištu su se pojavili i ravnatelj policije Marijan Benko i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević.

Uspješno je obranjeno i svetište u Vepricu, gdje je plamen došao tik do crkvice, da bi se najednom povukao i zaobišao ga. No, i dalje gori oko 700 hektara šume i makije, i požar, prema riječima glavnog vatrogasca Mladena Jurina, još uvijek nije pod kontrolom.

Požar gase vatrogasci iz županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske, Istarske i Dubrovačko-neretvanske. U jutarnjim satima će se u gašenje požara uključiti i dodatne vatrogasne snage iz Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Varaždinske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, kao i 50 pripadnika Hrvatske vojske.

U Makarskoj je i dalje na snazi izvanredno stanje, skloništa su otvorena i evakuirani su stanovnici iz ugroženih dijelova grada, pa je njih oko 150 smješteno u dječji vrtić i dvoranu osnovne škole. Tijekom noći ponovno je otvorena Jadranska magistrala, pa se promet odvija normalno.

Uspješno je obranjeno i svetište u Vepricu, gdje je plamen došao tik do crkvice, da bi se najednom povukao i zaobišao ga. No, i dalje gori oko 700 hektara šume i makije, i požar, prema riječima glavnog vatrogasca Mladena Jurina, još uvijek nije pod kontrolom. (metro-portal)

21.09.2008. 09:38:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh