« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
loš glas daleko se čuje

I New York Times o akciji Indeks

Više o

akcija indeks

Američki dnevni list The New York Times u subotu je izvijestio o provedbi antikorupcijske operacije "Indeks" u Hrvatskoj, navodeći kako je policija u raciji na više fakulteta u Zagrebu plijenila kompjutore i dokumente, te ispitala desetke profesora osumnjičenih za primanje mita u zamjenu za prolazne ocjene.

Prenoseći agencijsko izvješće i fotografiju, NY Times citira izjavu državnog odvjetnika Mladena Bajića od petka kako su istražitelji prikupili dokaze protiv 21 profesora, tri asistenta i četiri sveučilišna činovnika. Više od 60 drugih osoba, uglavnom studenata i onih koji su osumnjičeni za posredovanje, i dalje je pod istragom, rekao je Bajić.

Prenose se i riječi načelnika policije Marijana Benka da je stotine policajaca pretražilo stanove i automobile osumnjičenih profesora. NYT citira njegove riječi kako se profesore sumnjiči da su primali mito od 560 do 2.800 dolara kako bi dali studentima prolaznu ocjenu, te sve do 12.600 dolara kako bi ih ilegalno upisali.

NY Times u izvješću napominje da je većina fakulteta u Hrvatskoj besplatna, ali je broj mjesta za upis ograničen i potencijalni studenti se selektiraju kroz prijemne ispite.

20.09.2008. 23:27:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh