« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Hapšenja zbog Facebooka

Privođenja zbog lijepljenja plakata za prosvjed

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook grupa)
Više o

Sanader Facebook

,

Milanović Sanader Facebook

,

uhićenja Facebook

,

uhićen zbog Facebooka

,

hapšenja zbog Facebooka

,

Stegnite vi remen bando lopovska

Riječ u naslovu je namjerno arhaična, da pokaže „olovna vremena“ koja pomaljaju glavu. Uhićenja bi bila ispravna ... No, uhićuje naša, hrvatska policija, policija demokratske države u kojoj je pravo pojedinca na slobodno izražavanje volje zagarantirana Ustavom. Ali ... na žalost, ima i ali, jer ako lijepiš plakate na kojima piše Stegnite vi remen, bando lopovska, ne gine ti privođenje. Iliti hapšenje.

Tako je mladi i naivni aktivista Facebook grupe istog naziva, ujedno i koordinator prosvjeda za Zagreb Josip Dellolio krenuo lijepiti gradom plakate koji pozivaju na prosvjed. Legalan oblik izražavanja nezadovoljstva, dozvoljen u svim demokratskim državama, pa i našoj, osim naravno na Markovom trgu.

Mladić je priveden u 1. policijsku postaju na Zrinjevcu i zadržan osam sati u pritvoru, da bi naposljetku izašao slobodan kao ptica, bez krivične ili prekršajne prijave. Doduše, u pritvoru je proveo šest sati čekajući razgovor s inspektorima, u društvu uobičajene ekipe: silovatenja, ilegalnih imigranata i sličnih likova.

Situacija u Zadru je još uvijek nejasna, jer su se pojavile glasine da je koordinatorica Ivana Loko također privedena u policiju, a policija tvrdi da je došla sama kako bi se raspitala oko organizacije prosvjeda. Sama Ivana Loko tvrdi da je riječ o nesporazumu i da problema nema.

Facebook zajednica ovim je potezima policije prilično nezadovoljna, pa se najavljuje još žešće agitiranje za održavanje najavljenih prosvjednih skupova. (metro-portal)

02.12.2008. 16:12:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    03.12.2008. 09:23
    Ta hapšenja odražavaju standardne policijske "demokratske" metode. Možeš ti što hoćeš, ali ako se to njima ne sviđa, provest ćeš noć u policijskoj stanici. Ili će te zivkati i posjećivati, stalno nešto "zabunom" propitkivati, a ponekad te malo "zabunom" propustiti kroz šake. I to je to - pa ti vidi hoćeš li se idući put ponovo angažirati za nešto... Ovo se zove REPRESIJA, mobing i zastrašivanje. Svi ovi ljudi trebali bi podnijeti tužbe protiv maltretiranja, a ne im opraštati njihove "zabune", jer zabune nema - zna se točno što se radi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh