« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Index proradio tijekom noći

Očekuju se rezultati analize i krivične prijave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (HTV snimka)
Više o

hakeri

,

hakeri srušili Index

,

hakeri Index

,

Matija Babić

,

Index.hr

,

hakeri

,

hackeri srušili index.hr

,

hackeri index.hr

,

hakeri index.hr

,

hackeri index

Od ponedjeljka navečer Index.hr je nedostupan zbo DDoS napada na portal, koji je tijekom noći intenziviran i tehničko osoblje Indexa još uvijek nije uspjelo zaustaviti napad i omogućiti pristup na stranice portala.

Matija Babić javlja da čim zaustave napad namjeravaju objaviti detaljnu analizu prikupljenih podataka i podnijeti kaznene prijave protiv, zasad još uvijek nepoznatih, napadača.

Već je bilo govorkanja da su neki portali bili ucijenjeni od strane hakerskih skupina koje su tražile novac u zamjenu za ostavljanje na miru ili zaustavljanje započetog napada, no pouzdanih podataka nema.

Ovakav napad je vjerojatno i najozbiljniji u povijesti hrvatskog Interneta, iako je i Monitor.hr svojevremeno bio dva dana van stroja zbog istog razloga. No, u Monitorovom slučaju teško da je bila riječ o neslaganju s uređivačkom politikom.

Matija Babić javio je oko 22 sata da još uvijek nisu uspjeli slomiti napad, ali da se nada da će tijekom noći doći do normalizacije stanja na Index.hr.

Matija Babić je još od početaka svog internetskog djelovanja izazivao kontroverze, prvenstveno beskompromisnim pristupom informacijama i pravu javnosti na informacije. Vlast.net i izbori.net bili su začeci, koji su procvali pokretanjem Indexa. Kratka epizoda u tisku, urednički posao u 24sata na samom početku izlaženja trajala je toliko upravo iz dosljednog pristupa.

Možemo ga voliti ili mrziti, slagati se s njim ili ne, no Index je izveo dovoljno revolucija na hrvatskom webu da bi bio opasan ... pa vjerojatno zato trenutno niti ne možemo pristupiti stranicama. 

A to što najveći hrvatski portali (ona dva ispred Indexa po čitanosti i ostali koji su daleko iza) nemaju na naslovnicama vijesti o napadu na Index ... ne treba komentirati, neka čitatelji zaključe sami.

 

Objavljujemo Indexovo priopćenje u cijelosti:

Index.hr srušen pod hakerskim napadimaU ponedjeljak u 19 sati i 30 minuta započeli su intenzivni DDoS (Distributed Denial of Service) napadi na Index.hr portal, zbog čega je Index.hr već 18 sati nedostupan, što nije zabilježeno u šest godina postojanja Indexa.

Kompletno tehničko osoblje Indexa tijekom cijele noći i danas radi na ustanovljavanju izvora napada i zaustavljanju napada, no u tome još uvijek nismo uspjeli.

Kada napadi budu zaustavljeni Index će obaviti detaljnu analizu prikupljenih podataka o napadima, te će podnijeti kaznene prijave protiv zasad nepoznatih napadača.

Materijalnu štetu nanesenu Indexu u ovom trenutku procjenjujemo na više od stotinu tisuća kuna.

Index.hr se zamjerio mnogima: desnici i njihovim pristašama, fanovima Thompsona, huliganima koji se nazivaju navijači, poznatima i nepoznatima, no o motivima napada u ovome trenutku ne želimo špekulirati.

Matija Babić
Index.hr

02.12.2008. 16:23:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh