« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

E-zdravstvom se ukidaju papirnate uputnice, recepti i kartoni

Od 1. siječnja 2011. pacijenti će koristiti elektronički recept i sustav naručivanja

Darko Milinović e-zdravstvo
Darko Milinović e-zdravstvo (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Ericsson Nikola Tesla

,

Darko Milinović

,

Gordana Kovačević

,

hrvatsko zdravstvo

,

narukvica

,

promjena

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i tvrtka Ericsson Nikola Tesla predstavili su danas u Gospiću projekt informatizacije primarne zdravstvene zaštite e-zdravstvo, koji se provodi kao pilot projekt u Ličko-senjskoj i Međimurskoij županiji, a do kraja godine povezat će svih šest tisuća ambulanti primarne zaštite u Hrvatskoj.

Projekt vrijedan 55 milijuna kuna predstavili su ministar zdravstva Darko Milinović i predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević.

Od 1. siječnja iduće godine tako će umjesto papirnatih uputnica i recepata, pacijenti koristiti elektronički recept, elektronički sustav naručivanja i elektronički zdravstveni karton, čime će se, kako je rečeno, smanjiti nepotrebno administriranje i zdravstvenim djelatnicima osigurati više vremena za njihove pacijente.

"Liječnici i medicinske sestre dobit će dnevno dva sata više da se posvete pacijentima, a zdravstveni sustav će uštedjeti samo na papiru za recepte pet milijuna kuna, dok će daljnje uštede u papiru dosegnuti i ukupno 12 do 13 milijuna kuna", izjavio je Milinović. Dodao je da će se tim uštedama e-zdravstvo samo sebe isplatiti u dvije godine. Krajnji cilj informatizacije primarne zaštite je, naglasio je ministar, omogućiti bolju kontrolu, racionalno poslovanje i viši standard usluge pacijentima.

Predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević rekla je da je Hrvatska trenutno na trećem mjestu u Europi po uvođenju e-zdravstva, ali bi se nakon provedbe toga projekta mogla uskoro naći na prvom mjestu. U projektu koji će povezati ordinacije obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije, stomatologije, ljekarni, biokemijskih laboratorija i jedinice centralnog naručivanja, korištena je najsuvremenija informatička tehnologija koju su osmislili Teslini stručnjaci.

Ona će, kazala je Kovačević, omogućiti uštedu dosadašnjih 40 milijuna recepata i 77 tona papira godišnje, pa je projekt u svijetu danas prepoznat kao jedno od 25 najboljih rješenja koje utječe na kvalitetu života. Novi informatički sustav za čije je primjene u dvije županije dosad izdano sto tisuća elektroničkih recepata demonstriran je novinarima u praksi u jednoj gospićkoj ljekarni.

Inače, sustav jamči sigurnost podataka pacijenata, koje će moći koristiti samo ovlašteni zdravstveni djelatnici.

Putem e-naručivanja liječnik će pacijenta moći naručiti specijalisti elektronskim putem i skratiti mu vrijeme čekanja na zdravstveni pregled, te će imati uvid u slobodne termine za pregled u cijeloj Hrvatskoj. Lijekove će pacijenti moći podići uz zdravstvenu iskaznicu u bilo kojoj ljekarni i bez papirnatog recepta, dok će svi zdravstveni podaci o pacijentu biti pohranjeni na elektronskom zdravstvenom kartonu i tako dostupni svim ovlaštenim liječnicima koji sudjeluju u liječenju pacijenta. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 15:02:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh