« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
obrat za obratom

Haaški sud od Hrvatske traži prekid pretraživanja dokumenata

Obrana ja zatražila da Brammertz predoči dokumente koji sadrže navodne upute hrvatskim vlastima o tome kako provoditi istragu o tzv. topničkim dnevnicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

ICTY

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

,

General Čermak

,

joško paro

Sudsko vijeće Haaškog suda (ICTY) prihvatilo je u petak zahtjev obrane generala Ante Gotovine i izdalo obvezujući nalog hrvatskoj državi da prekine pretraživanje dokumenata i računala oduzetih u nedavnoj policijskoj akciji protiv članova generalova braniteljskog tima, doznaje Hina iz više izvora.

Kako je rekao predsjedavajući sudskog vijeća u postupku "Gotovina, Čermak i Markač" Alphons Orie, "sud izdaje obvezujući nalog hrvatskoj državi da zamrzne istraživanje oduzetih materijala i računala do daljnje odluke suda".

Prema izvorima, dokumenti i računala oduzeti u policijskoj akciji 9. prosinca moraju se zapečatiti, što znači da ih ne smiju koristiti neovlaštene osobe. Među zaplijenjenim materijalom, kako tvrde izvori, nema onih dokumenata koje traži haaško tužiteljstvo.

Predstavnik tužiteljstva nije imao prigovore na sudski nalog o "zamrzavanju situacije", dok je hrvatski predstavnik u raspravi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Josip Čule bio protiv. Svrha današnje izvanredne rasprave pred Haškim sudom je bilo da se čuju stavovi i argumentacija vezano uz zahtjev obrane generala Gotovine za zamrzavanje situacije.

Vezano uz podnesak Gotovinine obrane da sud izda obvezujući nalog glavnom haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu da se pojavi na posebnom ročištu 16. prosinca, sud nije donio nikakvu odluku. Obrana ja zatražila da Brammertz predoči dokumente koji sadrže navodne upute hrvatskim vlastima o tome kako provoditi istragu o tzv. topničkim dnevnicima.

Sudsko vijeće također nije odlučilo o usmenom zahtjevu obrane da se na tome ročištu, na kojem će se raspravljati o suradnji Hrvatske s ICTY-em, pojavi glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić. Tužiteljstvo se u pismenom podnesku ranije u petak usprotivilo izdavanju subpoene Brammertzu tvrdeći da je zahtjev Gotovinine obrane "neutemeljen" i zasnovan na "anonimnim svjedocima".

Predstavnik RH i veleposlanik u Nizozemskoj Joško Paro izjavio je da se hrvatska vlada ne protivi dolasku Bajića na ročište, ali bi se sudsko vijeće trebalo njemu osobno obratiti. Kako je Hini rekao Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača, obrane su zadovoljne odlukom sudskog vijeća i najavio da će njegov branjenik prekinuti bojkot suđenja i u ponedjeljak se pojaviti u sudnici. Iako je današnja izvanredna rasprava pred Haškim sudom bila otvorena za javnost iz tehničkih razloga nije bilo moguće pratiti je u cijelosti. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 00:30:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh