« Život
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
POGREŠNA TEORIJA

Grob Karla Velikog ostaje misterija

Arheolozi u potrazi za grobom Karla Velikog isključili su popularnu teoriju da je franački vladar pokopan u atriju aachenske katedrale

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Karlo Veliki

,

grob

,

misterija

Skupina njemačkih arheologa posljednje je tri godine provela tražeći dokaz da je franački car, kojeg mnogi smatraju prvim istinskim Europljaninom, pokopan u atriju katedrale. "Ta se teorija pojavila 80-ih godina prošlog stoljeća i uporno se održava", rekao je voditelj istraživanja Andreas Schaub.

Međutim, najstariji predmet pronađen u posljednjim iskapanjima u katedrali potječe iz 13. stoljeća, 400 godina nakon smrti Karla Velikog.

Točna lokacija njegova groba stručnjake okupira već stoljećima. "Sigurno je da je Karlo Veliki pokopan u svojoj prijestolnici Aachenu i sigurno je da je to bilo negdje u području crkve", rekao je Schaub.

Karlo Veliki umro je 28. siječnja 814. godine. Žurno je pokopan istoga dana. Otprilike 250 godina kasnije car Svetog Rimskog Carstva Friedrich Barbarossa pronašao je grob i kosti Karla Velikog uklonio iz njega. One se danas čuvaju u škrinji u katedrali. Sam grob nikada više nije lociran. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 08:48:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh