« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DOBRO JE BITI PINOCCHIO

Što ranije dijete počne lagati, to će kasnije biti inteligentnije

Roditelji ne trebaju strahovati da će im djeca postati patološki lažovi, uvjerava stručnjak sa Sveučilišta Toronto dodavši kako su laži pokazatelj napredne inteligencije

djeca laganje inteligencija
djeca laganje inteligencija (Shutterstock)
Više o

djeca

,

inteligencija

,

laganje

,

veganci

Dječje laži i izmišljotine pokazatelj su napredne inteligencije. Otkriva to jedno kanadsko istraživanje koje je analiziralo ponašanje 1,200 djece. Oni najlukaviji počinju lagati već s dvije godine; od najmlađe djece jedna petina sposobna je lagati po potrebi. Možda će roditeljima to biti mala utjeha za činjenicu da djeca lažu, ali te laži pokazatelj su visokog stupnja inteligencije, točnije ukazuju na to da se kognitivni razvoj djeteta odvija pod punim gasom. Što su manja kad izreknu prvu laž, to im se brže razvija inteligencija. Bar u to uvjerava dr. Kang Lee sa Sveučilišta Toronto.

Lee objašnjava da je za izricanje laži potrebno dosegnuti određeni stupanj kognitivnog razvoja jer laganje podrazumijeva vrlo kompleksan proces. Istraživanje je obuhvaćalo djecu i mlade od 2 do 17 godina.

Kako prenosi BBC na svojim internetskim stranicama, svoj djeci je rečeno da ne smiju pogledati igračku koja je smještena iza njih prilikom izlaska iz prostorije. Kasnije su ispitivani o tome jesu li je pogledali. Kako bi provjerili jesu li djeca lagala, istraživači su postavili skrivene kamere u sobu i snimali ponašanje djece. Pokazalo se da se s laganjem najranije počinje kad su djetetu tek dvije godine.

U dobi od četiri godine gotovo da i nema djeteta koje ne laže: čak 90 posto djece u toj dobi govori laži i izmišlja. Dijete postaje pravi Pinocchio u 12. godini kad doseže vrhunac u laganju. Ali roditelji ne bi trebali biti zabrinuti oko toga hoće li im dijete postati patološki lažov, uvjerava Lee, ponovivši na kraju kako je to pokazatelj da su djeca dosegla novu razinu u razvoju. „Ona čak kasnije u životu mogu postati i bankarima", zaključuje Lee.

18.05.2010. 23:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh