« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RAST KREDITA

Grčkoj će biti dostupno do 90 milijardi eura zajmova

Iako se Grčka nada da neće niti morati posegnuti za tim sredstvima, na to bi mogla biti prisiljena zbog visokih troškova zaduživanja

(Shutterstock)
Više o

krediti

,

dugovi

,

grčka kriza

,

Grčka pomoć

Izvanredni zajmovi za dugovima pritisnutu Grčku mogli bi dosegnuti i do 90 milijardi eura, izvijestio je u srijedu njemački financijski dnevnik Handelsblatt, pozivajući se na europske izvore.

"Nije isključen rast obujma kredita na 90 milijardi eura", prenosi taj list, navodeći izvore bliske Europskoj komisiji.

Iako se Grčka nada da uopće neće morati posegnuti za tim sredstvima, mnogi analitičari upozoravaju da bi mogla biti prisiljena na to zbog visokih troškova zaduživanja na komercijalnim tržištima.

Handelsblatt se također pozvao na jednog njemačkog dužnosnika koji je kazao da je ponuđena pomoć u visini do 30 milijardi eura u prvoj godini, o čemu su proteklog vikenda postigli dogovor grčki partneri u eurozoni, tek prvi korak, te da bi ukupan iznos pomoći mogao biti "najmanje dvostruko veći".

U grčkom će paketu financijske pomoći sudjelovati i Međunarodni monetarni fond (MMF), no još nije objavljeno s kolikim iznosom. Zajmovi bi trebali biti trogodišnji, uz kamatnu stopu od oko pet posto.

Grčki su mediji ovaj tjedan prenijeli da bi zajmovi ukupno mogli dosegnuti i do 80 milijardi eura, no Komisija je taj podatak odbacila kao čistu spekulaciju. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 12:21:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh