« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
KAOS

Grčki parlament prihvatio reforme uz kaos na ulicama

Grčki parlament usvojio je u četvrtak rano ujutro paket reformi kao uvjet za nastavak razgovora s eurozonom o financijskoj pomoći od 86 milijardi eura

Kaos na ulicama Atene
Kaos na ulicama Atene (Twitter)
Više o

Atena

,

Grčka

,

prosvjedi

,

reforme

Nove mjere uključuju povećanje poreza i podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu.

Nakon žestoke rasprave koja je trajala više od četiri sata, 229 od 300 zastupnika glasovalo je "za", 64 "protiv", dok ih je šestoro je bilo suzdržano.

Protiv ili suzdržano bilo je 38 zastupnika stranke Siriza premijera Aleksisa Ciprasa koji je uoči glasovanja nerado pozvao zastupnike da glasuju za nepopularne reforme.

Za to vrijeme prosvjednici su pred parlamentom molotovljevim koktelima gađali policiju koja je uzvratila suzavcem.

Predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem najavio je da će ministri financija eurozone održati u četvrtak ujutro telekonferenciju o ishodu glasovanja u grčkom parlamentu.

Cipras je zastupnicima poručio da ne vjeruje u mjere, ali je svejedno pozvao zastupnike da ih podupru.

Istaknuo je da ne bježi od odgovornosti i da će nastaviti s političkim i društvenim reformama te s borbom protiv korupcije.

"Proteklih pet mjeseci žestoko smo se borili i ponosan sam na tu borbu. Bilo je grešaka za koje preuzimam odgovornost. Svaki grčki građanin razumije razliku između onih koji se bore i onih koji se predaju", istaknuo je u emotivnom govoru.

Dodao je da je spreman primjeniti "iracionalne" prijedloge kako bi izbjegao krah bankarskog sustava i katastrofu za Grčku.

Među istaknutim članovima Sirize koji su bili protiv mjera je bivši ministar financija Janis Varufakis, ministar energetike Pangiotis Lafazanis i zamjenik ministra rada Dimitris Stratoulis

16.07.2015. 08:23:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh