« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PONOVNO NEREDI

Grčka u općem štrajku zbog novih mjera štednje

Grčka mladež sukobila se s policijom tijekom prosvjeda protiv mjera štednje, a u požaru koji su uzrokovali molotovljevi kokteli poginule su tri osobe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Grčka

,

prosvjedi

,

neredi

,

mjere štednje

Skupine s desetak mladih bacale su molotovljeve koktele na izloge trgovina i bankovne podružnice, što je uzrokovalo požar u zgradi u kojoj je podružnica banke Marfin u središtu Atene, u kojemu su tri osobe izgubile život, javlja agencija France Presse.Mladi su zatim željeznim polugama uništavali izloge trgovina i autobusna stajališta a da u blizini nije primijećena policija.

U Ateni je policija upotrijebila suzavac protiv pedesetak mladih koji su pokušali probiti policijski kordon ispred spomenika neznanom junaku, nadomak parlamentu, u središtu prijestolnice. Mladi su bocama s vodom i kamenjem gađali policajce koji su čuvali parlament, gdje parlamentarna povjerenstva od ponedjeljka analiziraju vladin nacrt zakona kojim se predviđaju drakonske mjere štednje u zamjenu za novčanu pomoć EU-a i MMF-a. Policajci su uzvratili suzavcem.

U Solunu (na sjeveru), drugom po veličini grčkom gradu, mladi prosvjednici bacali su kamenje na trgovine i banke u središtu grada tijekom prosvjeda na kojima je sudjelovalo 20.000 osoba, navodi policija. Redarstvene snage odgovorile su suzavcem. Skupine mladih zatim su se razišle, po istom izvoru.

Agencija Associated Press javlja da su desetci tisuća nezadovoljnih Grka izašli u srijedu na ulice kako bi prosvjedovali protiv novog rezanja potrošnje koja bi njihovu zemlju trebala spasiti od bankrota, a radnici su napustili svoja radna mjesta u znak 24-satnog općeg štrajka. Prosvjedi u Ateni su među najvećima zadnjih godina, a neke procjene govore da je u njima sudjelovalo oko 60.000 ljudi. Vladini čelnici spominju brojku od 25.000.

Premijer Georgij Papandreu najavio je u nedjelju veoma oštre mjere štednje, među kojima smanjenje plaća i mirovina za državne službenike i povećanje PDV-a kako bi se do grla zadužena zemlja spasila s ruba propasti. Nove mjere moraju se provesti kako bi Grčka od drugih zemalja eurozone i Međunarodnoga monetarnog fonda dobila kreditni paket pomoći vrijedan 110 milijarda eura.

Reuters javlja da su radnici, udarajući u bubnjeve i pjevajući "Ne šalite se s nama!", prošli središtem Atene pod vodstvom članova komunističkog sindikata PAME i ističe da je riječ o najvećim prosvjedima otkako je Grčka lani potonula u krizu.

Zbog trećeg zajedničkog štrajka javnog i privatnog sektora u ovoj godini otkazani su zrakoplovni letovi, trgovine su zatvorene, a javni prijevoz je prekinut, što još više naglašava rast nezadovoljstva građana mjerama štednje. (hina/metro-portal)

05.05.2010. 15:54:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh