« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ECB:

Grčka svoju krizu mora riješiti sama

Mjere koje je najavila grčka vlada predstavljaju strogi minimum i to neće biti dovoljno, poručeno je iz Europske središnje banke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska središnja banka

,

Grčka

,

ECB

,

financijska kriza

,

Jürgen Stark

,

zaduženost

Grčka mora poduzeti dodatne mjere štednje i samostalno riješiti svoju financijsku krizu, izjavio je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) u intervjuu objavljenom u petak u njemačkim medijima.

Grčka vlada mora sama uvesti reda u svojoj kući, kazao je Jürgen Stark u razgovoru za tjednik Der Spiegel, čiji su izvaci objavljeni u petak, dan nakon što su čelnici Europske unije izrazili potporu Grčkoj na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

"Mjere koje je do sad najavila vlada u Ateni predstavljaju strogi minimum i sada ih treba provesti u djelo, no to neće biti dovoljno, s obzirom na to da se situacija očito pogoršava", dodao je Stark u intervjuu za taj tjednik, koji će u cijelosti biti objavljen u ponedjeljak.

Čelnici država i vlada EU-a obećali su da će priskočiti u pomoć teško zaduženoj Grčkoj kako ne bi potonula u dužničku krizu, te kako bi se spriječilo moguće prelijevanje krize na cijelu 16-članu eurozonu.

Konkretne mjere pomoći nisu najavljene a očekuje se da bi mogle biti objavljene nakon sastanka ministara financija članica eurozone u ponedjeljak.

Stark je odbacio ideju o bilateralnoj pomoći Grčkoj, koju bi pružile zemlje poput Njemačke, ustvrdivši kako bi one bile "kontraproduktivne odnosno bilo bi ih teško pomiriti s principima europske monetarne unije". (hina/metro-portal)

12.02.2010. 17:41:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh