« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
RADIKALNI ZAHVATI

Grčka strogim mjerama namjerava uštedjeti 30 milijarda eura u tri godine

Grčka vlada usvojila je stroge mjere štednje kojima namjerava uštedjeti 30 milijarda eura u tri godine, kako bi se do konca 2014. javni dug smanjio ispod razine od tri posto BDP-a

George Papandreu
George Papandreu (Wikipedia)
Više o

Grčka

,

kriza

,

mjere štednje

"Uštedjet će se još 30 milijarda eura u tri godine", uz 4,8 milijarda koliko je već najavljeno do 2010., rekao je Papakonstantinu na tiskovnoj konferenciji nakon izvanredne sjednice vlade na kojem je potvrđen dogovor Grčke, Europske komisije i MMF-a o aktiviranju financijske pomoći toj zemlji. Grčki dug sada iznosi 14 posto BDP-a.

Među glavnim mjerama štednje su ukidanje 13. i 14. plaće u javnim službama i 13. i 14. mirovine za umirovljenike. Porez na dodanu (PDV) vrijednost povećat će sa sadašnjih 21 na 23 posto, rekao je ministar. Za 10 posto će se povećati trošarine na benzin i alkohol, a zaposlenicima u javnom sektoru plaće će biti zamrznute sljedeće tri godine.

Očekuje se da će grčki dug porasti do 150 posto državnog proračuna do 2014. godine, kada će početi padati, rekao je Papakonstantinu. "Ovo je izbor između spasa i propasti. Izbor je između vrlo ambicioznog i teškog trogodišnjeg plana fiskalne konsolidacije i strukturnih reforma... i apsolutne kraha", rekao je ministar financija.

Grčki premijer George Papandreu objavio je u ranije nedjelju da je postignut dogovor s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o multimilijunskom finacijskom paketu spasa za prezaduženu grčku državnu blagajnu.

"Učinit ću sve kako bi izbjegao bankrot države. Svaki će stanovnik Grčke biti pozvan na teška odricanja i žrtve kako bi se izbjegla propast", rekao je Papandreu tijekom sjednice vlade. "Ta odricanja će nam dati 'zraka' i vremena da napravimo nužne promjene u zemlji", dodao je.

Ovo je prvi put da skupina 16 zemalja s eurom kao valutom (eurozona) donosi financijski paket pomoć za neku od svojih članica. Mnogi analitičari taj potez smatraju nužnim kako bi eurozona uopće ostala na okupu.

Precizne financijske pojedinosti sporazuma bit će poznate nakon sastanka ministara financija eurozone koji počinje u 16 sati u Bruxellesu. Po najavama, očekuje se da će paket pomoći EU-a i MMF-a iznositi 45 milijardi eura samo ove godine, odnosno oko 120 milijardi eura tijekom iduće tri godine. To bi Grčkoj, koja je dužna više od 300 milijuna eura, trebalo biti dostatno za plaćanje dospjelih obaveza na srednji rok. Već 9. svibnja Grčkoj dolazi na naplatu devet milijuna eura duga.

Pregovori između grčke vlade, Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke počeli su 21. travnja i trajali sve do subotu kasno navečer. Grčki sindikati još su ranije najavili opći štrajk za srijedu, predvidjevši ovako stroge mjere štednje. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 13:50:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh