« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SHIMON PERES

Mirovni pregovori su u izraelskom interesu

Predstojeći neizravni mirovni pregovori Izraela i Palestinaca u izraelskom su interesu i zemlja je spremna svladati preostale zapreke, rekao je izraelski predsjednik

(Wikipedia)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Shimon Peres

,

mirovni pregovori

"Razlike su male i zainteresirani smo za uspostavu neovisne i stabilne palestinske države koja će postojati uz Izrael", rekao je u Jeruzalemu na susretu s danskom ministricom vanjskih poslova Leneom Espersen.

"Izrael je prihvatio načelo o dvjema državama za dva naroda", dodao je Peres, jedan od tvoraca mirovnih sporazuma iz 1990-ih.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je zadovoljstvo odlukom arapskih zemalja da podupru neizravne izraelsko-palestinske mirovne pregovore pod okriljem SAD-a, rekavši da je spreman za ponovni početak pregovora "u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu".

Izraelski i palestinski čelnici rekli su da očekuju kako bi pregovori mogli početi idućeg tjedna. Neimenovani izraelski čelnik izjavio je da bi dijalog mogao izaći iz granica formalnosti i obuhvatiti početne pregovore o "glavnim pitanjima" u sukobu koji traje već nekoliko desetljeća. Točno vrijeme i opseg pregovora utvrdit će se u nedjelju.

Unatoč ovim znacima napretka, na Zapadnoj obali je izbio sukob tijekom palestinskog prosvjeda protiv zida koji Izrael podiže na tom području. Palestinski liječnici izjavili su da je četvero prosvjednika pogođeno gumenim metcima koje su izraelski vojnici ispalili u Beit Jalli, selu pokraj Jeruzalema. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 16:41:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh