« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
STRAH I NEMIRI

Grčka: policija suzavcem tjera prosvjednike ispred parlamenta

Ispred parlamenta se okupilo oko 150 prosvjednika, a burze bilježe velik pad upravo zbog krize u Grčkoj

(Getty Images)
Više o

grčka kriza

,

zaklada za žrtve holokausta

,

Vesna Vuković

Grčka policija suzavcem je u četvrtak pokušavala rastjerati prosvjednike ispred parlamenta koji su se okupili u znak prosvjeda protiv najavljenih vladinih strogih mjera štednje, javljaju agencije.

Ispred parlamenta se okupilo oko 150 prosvjednika koji su bocama i kamenjem napali interventnu policiju, pokušavajući prodrjeti kroz njihov kordon.

Parlament je nešto ranije usvojio vladin program štednje.

Velik pad dionica zbog krize u Grčkoj

Dionice su na newyorškoj burzi u četvrtak zabilježile osjetan pad zbog straha da će dužnički problemi Grčke zaustaviti globalni gospodarski oporavak.

Dow Jones industrijski indeks pao je za gotovo 1.000 bodova prije no što se ipak donekle oporavio zabilježivši konačni gubitak od 328 bodova. Iznenadan pad bio je bolan podsjetnik na najgore dane financijske krize iz 2008. godine.

Prodaja dionica intenzivirala se dok su ulagači na televizijskim programima gledali prosvjede na ulicama Atene. Na financijskim tržištima raste strah da Grčka vlada neće biti u stanju provesti mjere štednje koje joj trebaju omogućiti da prevlada probleme s dugovima što bi, pak, moglo naštetiti drugim gospodarstvima u Europi pa i SAD-u.

"Tržište sada shvaća da će Grčka prolaziti kroz depresiju idućih nekoliko godina", ocijenio je Peter Boockvar analitičar u tvrtki Miller Tabak. "Europa je naš glavni trgovinski partner i ovo prijeti cijelom globalnom rastu".

Sada vlada bojazan da će i druge zemlje dug dovesti u teškoće te da će oporavak, na njegovom samom početku, biti prekinut što bi gotovo neizostavno utjecalo i na oporavak u SAD-u.

Na newyorškoj burzi porasla je samo 161 dionica dok ih je 3.008 palo. Svi glavni indeksi pali su za više od tri posto. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 22:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh