« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠIRE POSLJEDICE

Grčka kriza mogla bi se odraziti na američki izvoz

Grčka dužnička kriza mogla bi izravno pogoditi američko gospodarstvo, upozorio je čelnik regionalne podružnice američke središnje banke Fed u Atlanti Dennis Lockhart

(Getty Images)
Više o

SAD

,

gospodarstvo

,

Grčka

,

izvoz

,

kriza

Prema njegovim riječima, prilagodbe u Europskoj uniji fiskalnim problemima proizašlim iz grčke krize mogle bi pogoditi rast eurozone i ograničiti američki izvoz u tu regiju.

Kriza bi također mogla nagnati ulagače na povlačenje iz eura i okretanje "sigurnijem" američkom dolaru, što bi moglo izazvati rast vrijednosti zelene novčanice i pogoditi konkurentnost američkog izvoza, dodao je. Europska unija najveće je američko izvozno tržište.

Uz to, ističe nadalje Lockhart, mogućnost da grčka fiskalna kriza izazove veće potrese na financijskim tržištima "mogla bi imati utjecaja na bankovni sustav ili bi mogla poprimiti oblik općeg povlačenja iz državnih obveznica".

"Grčka kriza mogla bi izravno pogoditi američko gospodarstvo", upozorio je Lockhart, prvi dužnosnik američke središnje banke koji je jasno izrazio takve bojazni.

Iako te mogućnosti još nije uračunao u svoje prognoze, upozorava da "razvoj situacije s grčkom krizom zahtijeva značajnu pozornost". (hina/metro-portal)

23.03.2010. 13:03:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh